BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Szervét Tibor főszereplésével mutatja be a Kean, a színészt a Thália
Dátum: 2017. február 14., kedd, 7:16

Szervét Tibor főszereplésével mutatja be a Kean, a színész című előadást a Thália Színház. A darabot, amely a híres angol színész viharos magánéletébe enged betekintést, Kelemen József rendezésében láthatja a közönség március 4-től.

Az Edmund Kean (1787-1833) életéről szóló darab a Thália évadának harmadik premierje, amelyben a Keant alakító Szervét Tibor mellett Molnár Piroska, Csányi Sándor, Gubás Gabi, Pindroch Csaba, Szabó Erika és Bán Bálint látható.

Alexandre Dumas eredeti darabját Jean-Paul Sartre írta át, művéből a Thália számára Hamvai Kornél készített kétfelvonásos változatot.

Csányi Sándor művészeti vezető a színház hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a darabban ugyan sok jó szerep van, de akkor lehet műsorra tűzni, ha van egy olyan kaliberű színész, aki az egész előadást elbírja a vállán, aki fenn tudja tartani a közönség érdeklődését. Fizikailag is nagy kihívást jelent a darab, amely fontos pontja egy színész szakmai életének - mondta, hozzátéve, hogy a Kean, a színész bemutatásának ötlete akkor született meg, amikor Szervét Tibor a társulathoz szerződött.

A rendezőválasztásról szólva hozzátette: úgy gondolták, hogy egy ilyen fajta darabot jobban tud egy színész-rendező interpretálni, ezért Kelemen Józsefet választották, akivel a tavalyi Rövid a póráz című produkció után folytatják a közös munkát.

Kelemen József szerint a Kean, a színész vadromantikus történet, amelyben bonyolult szerelmi sokszög bontakozik ki. Az egzisztencialista mű azt a kérdést feszegeti, hogy hol végződik a civil ember, és hol kezdődik a művész.

Elmondta, hogy a kora romantika korából való darabban a romantika összes kelléke fellelhető: lányszöktetés, párbaj, öngyilkossági kísérlet, szenvedélyes szerelmi szál. Egy tehetséges, sztárszínész életéről szól, aki az egyén és a művész szabadságát keresi. Mint megjegyezte, a habzó romantikus történetet megpróbálják úgy színpadra állítani, hogy a gazdagabb rétegeit is felfejtsék.

Hozzátette, hogy Hamvai Kornél a történetet mai nyelven szólaltatja meg, sok jelenetet, szereplőt húzott ki a darabból.

Szervét Tibor hangsúlyozta: alkalmuk van olyasmit elmesélni a színészekről, ami a nézőnek is érdekes, és a színészek számára is igaz. Mint fogalmazott, az emberekben közös, hogy megpróbálnak bizonyos magatartásokkal, szerepekkel alkalmazkodni, rokonszenvet és szeretetet ébreszteni. Az is közös bennük, hogy néha ez a lepel lehull, a szerepek elmállanak és előtűnik a valóságos ember. Ez a része az előadásnak egyetemes, mindenki számára átélhető - mondta.

Az írott darab korát, az 1820-as éveket az egész 19. századra kitágították, nem ragaszkodtak a korhű viselkedéshez. A jelmezek a steampunkot idézik, amely a romantika ruházatából alakult ki, annak gazdagsága, merész vonalvezetése jelenik meg benne mai megfogalmazásban, Velich Rita tervezésében.

A darab három helyszínen játszódik: a dán nagykövetségen, Kean öltözőjében és a Drury Lane Színházban. Bagossy Levente díszlettervező apró változtatásokkal egy kis térben fogalmazza meg a három helyszínt, finoman cizellált, otthonos kicsi színházat tervezett a Thália színpadára.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„Nem szabad szégyenkeznünk, ha beismerjük tévedésünket, mert ez azt mutatja, hogy bölcsebbek vagyunk ma, mint tegnap voltunk."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ