Molnár Ferenc Az üvegcipő című darabját mutatja be a József Attila Színház
Dátum: 2017. február 20., hétfő, 7:09

Új bemutatójára készül a József Attila Színház, Molnár Ferenc klasszikusa, Az üvegcipő című vígjáték február 25-től Huszti Péter rendezésében lesz látható.

Molnár Ferenc darabja Sipos Lajos műbútorasztalos és Szabó Irma cseléd minden akadályt elsöprő szerelmének megható története. Szabó Irma titokban szerelmes az idősödő műbútorasztalosba. A fiatal cselédlány mindent elnéz a morózus férfinak, mert reméli, hogy vonzódása viszonzásra talál. Sipos azonban észre sem veszi a lányt, házasságra készül Adéllal, a panziótulajdonossal. Kapcsolatuk kiegyensúlyozott, de korántsem szerelemmel teli, a kisasszony szíve másért dobog. Így amikor Irma tudomást szerez a látszatházasságról, kétségbeesetten igyekszik tenni ellene, reménytelenül bízva abban, hogy Sipos végül őt választja majd.

"Amikor egy Molnár Ferenc-szereposztás megjelenik a próbatáblán, akkor hihetetlen izgalom van a színészek körében" - hangsúlyozta Huszti Péter, a darab rendezője a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

"Molnár Ferenc nagyon jól ismeri az emberi természetet. Néha veszedelmesen ismer minket, és többet tud rólunk, mint amit szeretnénk, hogy tudjon" - mondta, hozzátéve, hogy az összes története a szerelemről, féltékenységről, barátságról, irigységről, az elhagyásról szól.

"A legkisebb szerepnek is olyan élete és olyan sorsa van, amit élvezettel boncolgatunk a próbák során" - magyarázta a rendező.

Nemcsák Károly, a színház igazgatója a darabban Sipos Lajos szerepében látható. Nemcsák Károly szerint Az üvegcipő igazi modern darab, amelyben időtálló az a probléma, amit az író fölvet - ezért is esett erre a darabra a színház választása.

Fekete Réka Thália, aki Irmát játssza, azt mondta: "Minden próbafolyamat tanulás számunkra, kirándulás, önmagunk és a darab megismerése". Szerinte Molnár Ferencnek "elképesztő emberismerete lehetett: nagyon összetett figurákat ír le, és csodálatosan kibontja őket".

Adél, a panziótulajdonos szerepében Létay Dóra látható. A színésznő elmondta: Huszti Péter kifinomult módszerekkel dolgozik azon, hogy a színészek egységes stílusban megtalálják Molnár nyelvezetét. "Azzal szembesültünk a próba folyamán, hogy vígjátékot legalább olyan nehéz eljátszani mint egy Shakespeare-drámát" - hívta fel a figyelmet.

Molnár Zsuzsa szerint, aki Rodicsnét alakítja a darabban, a vígjátéki szerepeket ugyanolyan komolyan kell játszani, mintha drámai szituációk lennének. "A darabban persze vannak drámai helyzetek is" - tette hozzá.

Sárközi Mátyás, Londonban élő József Attila-díjas író, kritikus, műfordító, szerkesztő, Molnár Ferenc unokája arról beszélt, hogy nagyapja akár vígjátékot írt, akár komolyabb drámai színművet, azt volt a célja, hogy a közönség az előadás után beszélgessen a darabról.

Elmondta azt is, hogy Az üvegcipő történetét az író a magánéletéből merítette. Molnár Ferenc több mint tíz éve élt már együtt Fedák Sári színésznővel, amikor beleszeretett a fiatal Darvas Lilibe, de ez a szerelem nem teljesült be - magyarázta.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ ...van számomra valami mélységesen megható az óriási embertömegekben, amelyek azok irányítását követik, akik nem hisznek az emberiségben"
Whitman
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ