BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Meghalt Berek Katalin - Sebő Ferenc: mélyen értette a nagy költőket
Dátum: 2017. február 28., kedd, 9:12

Berek Kati nagyon okos előadóművész volt, a mélységeiben értette a nagy költők verseit. József Attila műveivel szorosan össze volt fonódva, Nagy László költeményeit ő tette közismertté - mondta a vasárnap elhunyt művész halála kapcsán Sebő Ferenc az MTI-nek.

A Kossuth-díjas muzsikus, dalszerző, zenetudós a hatvanas évek végétől több éven át dolgozott együtt Berek Katalinnal, előbb az Egyetemi Színpadon, majd a Huszonötödik Színházban.

"Kati 1969-ben József Attila-estet tartott a műszaki egyetem Bercsényi-kollégiumában. Évfolyamtársaim odalökdöstek elé, hogy hallgasson meg engem, ezt az őrültet, aki énekli a verseket. Meghallgatott és azonnal felajánlotta, hogy bevesz minket Halmos Bélával a műsorába az Egyetemi Színpadon. Összeállítottunk egy estet, amelyben ő mondta a verseket, mi pedig időnként megszakítottuk egy-egy énekkel. Akkor ez egy teljesen új típusú megszólalás volt" - idézte fel Sebő Ferenc.

Mint elmondta, a közös műsorban Berek Kati velük együtt énekelte a megzenésített verseket, másrészt amikor ő szavalt, akkor ők dalolva válaszoltak az elhangzott sorokra. "Lett ebből egy filmfelvétel 1972-ben Együgyű ének címmel, amelyet Zolnay Pál, Kati rendező férje készített a televízió számára. Az akkor külföldön tartózkodó Halmos Bélát Lantos Iván helyettesítette, a kezdetleges technikával készült, fekete-fehér felvételnek mai szemmel és füllel is fantasztikus svungja van" - fogalmazott Sebő Ferenc.

Mint felidézte, a lüktetés jellemezte ezeket a műsorokat, volt benne vers, zene és mindenekelőtt ritmus: Berek Kati a szavalás és éneklés mellett ütőhangszeren, bőgőn is be-beszállt.

"Kívülről szavalta a leghosszabb verseket is, például Nagy László Menyegzőjét, amit mintegy 30 percig tart előadni. Emlékszem, ez olyan esemény volt, hogy a híre futótűzként terjedt a diákok körében. Aczél György ideges lett, állítólag azt mondta, Berek Kati beleugatta Nagy Lászlót az egyetemisták fülébe" - tette hozzá a zenész.

Berek Kati és a Sebő-Halmos duó közös József Attila-műsora a Huszonötödik Színház irodalmi sorozatában folytatódott nagy sikerrel, a produkcióval egy darabig az országot is járták, 1972-ben közös lemez készült Játszani is engedd címmel.

"1973-ig dolgoztunk Katival, aztán először mi, később Kati is elment a színháztól, amelyet ő alapított. A szoros kapcsolat megmaradt közöttünk, családilag összejártunk. Sajnos a betegsége miatt nagyon korán vissza kellett vonulnia a színpadtól, de amikor tíz évvel ezelőtt a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjává választották, a Nemzeti Színházban rendezett gálaesten rövid időre ismét színpadon volt, rendkívüli módon összeszedte magát" - mondta Sebő Ferenc az MTI-nek.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
 
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
Aforizmák
„ A paptól elvárják, hogy két lábon járó vasárnap legyen."
Samuel Butler
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ