BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Kolozsváron vendégszerepel a Tóth Ilonka
Dátum: 2017. március 1., szerda, 10:11

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának közreműködésével a kolozsvári színházban vendégszerepel áprilisban a budapesti Nemzeti Színház Tóth Ilonka című előadása.

A Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila által rendezett előadásnak tavaly októberben volt az ősbemutatója a varsói Teatr Polskiban a lengyelországi magyar kulturális évad keretében. A kolozsvári színház nagytermében április 6-án láthatja a közönség a darabot - idézi fel a Kolozsvári Állami Magyar Színház MTI-hez kedden eljuttatott közleménye.

Az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő megtorlás első és egyetlen nyilvános pere Tóth Ilonkáé volt azért, hogy a Kádár-rendszer bebizonyíthassa a világ közvéleményének, hogy Budapest utcáin nem ártatlan fiatalok harcoltak Magyarország szabadságáért, hanem köztörvényes bűnözők gyilkoltak ártatlan kommunistákat. A Moszkva közvetlen irányításával megrendezett színjátékper a huszonnégy éves medika beismerő vallomásával és kivégzésével ér véget - idézi a közlemény Szilágyi Andort, a történetet feldolgozó dráma szerzőjét.

Az előadás főszerepét Waskovics Andrea játssza. A produkció különlegessége, hogy az abban szereplő Bodrogi Gyula, Csurka László, Dózsa László, Mécs Károly és Voith Ági színészek maguk is a forradalom résztvevői, tanúi voltak. A további szerepekben Bánsági Ildikó, Bakos-Kiss Gábor, Rubold Ödön, Szélyes Ferenc, Krausz Gergő, valamint a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének hallgatói lesznek láthatók, hangfelvételről közreműködik Blaskó Péter.

Az előadás létrejöttét és a vendégjáték megvalósulását az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„Ha kacagok a földi dolgokon, azért van, hogy ne sírjak."
George Gordon Byron
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ