BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Kolozsváron vendégszerepel a Tóth Ilonka
Dátum: 2017. március 1., szerda, 10:11

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának közreműködésével a kolozsvári színházban vendégszerepel áprilisban a budapesti Nemzeti Színház Tóth Ilonka című előadása.

A Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila által rendezett előadásnak tavaly októberben volt az ősbemutatója a varsói Teatr Polskiban a lengyelországi magyar kulturális évad keretében. A kolozsvári színház nagytermében április 6-án láthatja a közönség a darabot - idézi fel a Kolozsvári Állami Magyar Színház MTI-hez kedden eljuttatott közleménye.

Az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő megtorlás első és egyetlen nyilvános pere Tóth Ilonkáé volt azért, hogy a Kádár-rendszer bebizonyíthassa a világ közvéleményének, hogy Budapest utcáin nem ártatlan fiatalok harcoltak Magyarország szabadságáért, hanem köztörvényes bűnözők gyilkoltak ártatlan kommunistákat. A Moszkva közvetlen irányításával megrendezett színjátékper a huszonnégy éves medika beismerő vallomásával és kivégzésével ér véget - idézi a közlemény Szilágyi Andort, a történetet feldolgozó dráma szerzőjét.

Az előadás főszerepét Waskovics Andrea játssza. A produkció különlegessége, hogy az abban szereplő Bodrogi Gyula, Csurka László, Dózsa László, Mécs Károly és Voith Ági színészek maguk is a forradalom résztvevői, tanúi voltak. A további szerepekben Bánsági Ildikó, Bakos-Kiss Gábor, Rubold Ödön, Szélyes Ferenc, Krausz Gergő, valamint a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének hallgatói lesznek láthatók, hangfelvételről közreműködik Blaskó Péter.

Az előadás létrejöttét és a vendégjáték megvalósulását az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
 
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
Aforizmák
„Csak ámulunk, hogy elmúlunk. "
József Attila
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ