Kolozsváron vendégszerepel a Tóth Ilonka
Dátum: 2017. március 1., szerda, 10:11

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának közreműködésével a kolozsvári színházban vendégszerepel áprilisban a budapesti Nemzeti Színház Tóth Ilonka című előadása.

A Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila által rendezett előadásnak tavaly októberben volt az ősbemutatója a varsói Teatr Polskiban a lengyelországi magyar kulturális évad keretében. A kolozsvári színház nagytermében április 6-án láthatja a közönség a darabot - idézi fel a Kolozsvári Állami Magyar Színház MTI-hez kedden eljuttatott közleménye.

Az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő megtorlás első és egyetlen nyilvános pere Tóth Ilonkáé volt azért, hogy a Kádár-rendszer bebizonyíthassa a világ közvéleményének, hogy Budapest utcáin nem ártatlan fiatalok harcoltak Magyarország szabadságáért, hanem köztörvényes bűnözők gyilkoltak ártatlan kommunistákat. A Moszkva közvetlen irányításával megrendezett színjátékper a huszonnégy éves medika beismerő vallomásával és kivégzésével ér véget - idézi a közlemény Szilágyi Andort, a történetet feldolgozó dráma szerzőjét.

Az előadás főszerepét Waskovics Andrea játssza. A produkció különlegessége, hogy az abban szereplő Bodrogi Gyula, Csurka László, Dózsa László, Mécs Károly és Voith Ági színészek maguk is a forradalom résztvevői, tanúi voltak. A további szerepekben Bánsági Ildikó, Bakos-Kiss Gábor, Rubold Ödön, Szélyes Ferenc, Krausz Gergő, valamint a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének hallgatói lesznek láthatók, hangfelvételről közreműködik Blaskó Péter.

Az előadás létrejöttét és a vendégjáték megvalósulását az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„ Csak azon volna szabad csodálkoznunk, hogy tudunk még csodálkozni."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ