Csaknem 140 előadásból válogatták a Deszka fesztivál 26 bemutatóját
Dátum: 2017. március 3., péntek, 8:11

A színházi világnapon, március 27-én kezdődő debreceni 11. Deszka fesztiválon 26 előadást mutatnak be, amelyeket mintegy 140 hazai és határon túli előadásból választott ki a Csokonai Színház művészeti műhelye - közölték a szervezők a rendezvény sajtótájékoztatóján csütörtökön a helyi stúdiószínpadon.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere emlékeztetett, hogy Debrecen 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa (EKF) szeretne lenni, s a leendő programok egyik zászlóshajója lehet a kortárs magyar drámák fesztiválja.

A "regionális kitekintésű" Deszka fesztivál - amelyen a hazaiak mellett négy romániai és egy-egy kárpátaljai, illetve szlovákiai előadás is lesz - jól illeszkedik az egész régióra kiterjedő kulturális fővárosi tervekbe, amelyet most foglal pályázati keretbe Debrecen - tette hozzá.

Ráckevei Anna, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója hozzátette: a Deszka első tíz éve bebizonyította, hogy "életképes" a rendezvény, és érdemes folytatni.

A Kárpát-medencében mintegy 140 kortárs magyar drámát mutattak be tavaly, ebből 30-40 szerettek volna a fesztiválon is bemutatni, de a helyi és időbeli korlátok csak 26 darab műsorra tűzését tették lehetővé - mondta.

Ráckevei Anna az idei fesztivál újdonságaként említette a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett Nyílt fórumot, amely az éppen most születő friss magyar drámákba enged bepillantást az egész alkotói folyamaton keresztül: az első sorok megírásától a színpadi bemutatóig.

Gemza Péter, a fesztivál igazgatója színháztörténeti eseménynek nevezte a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház előadását az idei fesztiválon: szlovák nyelven, magyar feliratozással mutatják be Esterházy Péternek, a szlovák színház felkérésére írt utolsó színpadi művét Mercedes Benz címmel.

A kortárs magyar szerzők gyermek- és ifjúsági előadásait felvonultató Gördeszka fesztivál keretében az idén nyolc előadással találkozhatnak a nézők.

A sajtótájékoztatón kiemelték: az elmúlt évek során a szakmai beszélgetések váltak a Deszka fesztivál "lelkévé". Az úgynevezett "házi bölcsek" vezetésével ott kapnak komoly szakmai visszajelzést az egyes produkciók, és itt lehet megismerkedni az előadások létrejöttének titkaival.

A 11. Deszka fesztiválon Árkosi Árpád rendező, Kiss Csaba rendező, drámaíró, Láposi Terka színházpedagógus, Nánay István kritikus, egyetemi tanár és Visky András erdélyi magyar író, drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár - a fesztivál idei díszvendége - vállalták a "házi bölcsek" tisztét. A kötetlen beszélgetéseken az előadások szerzőivel, dramaturgjaival és rendezőivel is találkozhatnak az érdeklődők.

A fesztivált március 27. és április 2. között rendezik meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„Semmi sem tehet egy nőt szebbé, mint a tudat, hogy ő szép."
Sophia Loren
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ