BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Csaknem 140 előadásból válogatták a Deszka fesztivál 26 bemutatóját
Dátum: 2017. március 3., péntek, 8:11

A színházi világnapon, március 27-én kezdődő debreceni 11. Deszka fesztiválon 26 előadást mutatnak be, amelyeket mintegy 140 hazai és határon túli előadásból választott ki a Csokonai Színház művészeti műhelye - közölték a szervezők a rendezvény sajtótájékoztatóján csütörtökön a helyi stúdiószínpadon.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere emlékeztetett, hogy Debrecen 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa (EKF) szeretne lenni, s a leendő programok egyik zászlóshajója lehet a kortárs magyar drámák fesztiválja.

A "regionális kitekintésű" Deszka fesztivál - amelyen a hazaiak mellett négy romániai és egy-egy kárpátaljai, illetve szlovákiai előadás is lesz - jól illeszkedik az egész régióra kiterjedő kulturális fővárosi tervekbe, amelyet most foglal pályázati keretbe Debrecen - tette hozzá.

Ráckevei Anna, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója hozzátette: a Deszka első tíz éve bebizonyította, hogy "életképes" a rendezvény, és érdemes folytatni.

A Kárpát-medencében mintegy 140 kortárs magyar drámát mutattak be tavaly, ebből 30-40 szerettek volna a fesztiválon is bemutatni, de a helyi és időbeli korlátok csak 26 darab műsorra tűzését tették lehetővé - mondta.

Ráckevei Anna az idei fesztivál újdonságaként említette a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett Nyílt fórumot, amely az éppen most születő friss magyar drámákba enged bepillantást az egész alkotói folyamaton keresztül: az első sorok megírásától a színpadi bemutatóig.

Gemza Péter, a fesztivál igazgatója színháztörténeti eseménynek nevezte a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház előadását az idei fesztiválon: szlovák nyelven, magyar feliratozással mutatják be Esterházy Péternek, a szlovák színház felkérésére írt utolsó színpadi művét Mercedes Benz címmel.

A kortárs magyar szerzők gyermek- és ifjúsági előadásait felvonultató Gördeszka fesztivál keretében az idén nyolc előadással találkozhatnak a nézők.

A sajtótájékoztatón kiemelték: az elmúlt évek során a szakmai beszélgetések váltak a Deszka fesztivál "lelkévé". Az úgynevezett "házi bölcsek" vezetésével ott kapnak komoly szakmai visszajelzést az egyes produkciók, és itt lehet megismerkedni az előadások létrejöttének titkaival.

A 11. Deszka fesztiválon Árkosi Árpád rendező, Kiss Csaba rendező, drámaíró, Láposi Terka színházpedagógus, Nánay István kritikus, egyetemi tanár és Visky András erdélyi magyar író, drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár - a fesztivál idei díszvendége - vállalták a "házi bölcsek" tisztét. A kötetlen beszélgetéseken az előadások szerzőivel, dramaturgjaival és rendezőivel is találkozhatnak az érdeklődők.

A fesztivált március 27. és április 2. között rendezik meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„ Minden nevetés nélkül töltött nap elvesztegetett idő."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ