BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Nem kapott többséget Jordán Tamás igazgatói kinevezése a szombathelyi közgyűlésben
Dátum: 2017. március 3., péntek, 8:18

Nem kapott többséget Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, a Weöres Sándor Színház jelenlegi igazgatójának kinevezése a csütörtökön a szombathelyi közgyűlésben, ezért harminc napon belül új pályázatot írnak ki a teátrum ügyvezetői állására.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester eredeti előterjesztésében azt javasolta, hogy a pályázati eljárás során kialakult visszás helyzet miatt nyilvánítsák eredménytelennek a tavaly decemberben kiírt pályázatot, de ez sem kapott többséget az ellenzék által javasolt név szerinti szavazáson: 10:10-es szavazategyenlőség alakult ki a 21 tagú testületben, mivel egy képviselő nem szavazott, így került sor végül a szervezeti és működési szabályzat szerint a kinevezésről szóló döntésre, ami elegendő támogatás hiányában ugyancsak meghiúsult.

A közgyűlés ülése közben a szombathelyi városháza előtt több száz ember tartott szimpátia tüntetést Jordán Tamás mellett, igazgatói kinevezését követelve.

Az állásra a teátrum jelenlegi igazgatója mellett Dér András filmrendező pályázott, aki február 21-én visszavonta pályázatát, mert annak anyaga "kiszivárgott", ezért, mint közleményében tudatta, "a kialakult botrányos körülmények nem teszik lehetővé, hogy az abban foglalt szakmai és művészeti célokat megvalósuljanak".

Jordán Tamás előzőleg már nyilvánosságra hozta saját pályázatát, amellyel harmadjára is indulni kívánt az általa alapított és igazgatott színház vezetéséért.

A február 21-én Szombathelyen ülésező színházszakmai bizottság nem tudott dönteni, tagjainak egy része új pályázat kiírását támogatta volna, de a javaslat ott sem kapott többséget, szavazategyenlőség alakult ki, a pályázók anyagáról érdemben nem tárgyaltak, az ülést berekesztették.

A csütörtöki közgyűlési vitában Puskás Tivadar polgármester azzal érvelt, hogy nem áll rendelkezésre a szakmai bizottság javaslata, a pályázati eljárás tisztasága és megalapozottsága érdekében viszont helyesebb lenne új pályázatot kiírni, ez szolgálná a pályázók érdekeit is.

Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!- MSZP- DK- Együtt) a közgyűlési vitában viszont úgy fogalmazott: Jordán Tamás már bizonyított a színház megalapításával, a kiváló társulat verbuválásával, jó előadásokkal és az általa vezetett színház stabil gazdálkodásával.

Rettegi Attila (Fidesz-KDNP) viszont úgy vélekedett: nem mindenkinek tetszik feltétlenül az a stílusú színház, amit Jordán Tamás képvisel, szavai szerint nem lenne szabad meghurcolni valakit azért, mert más a művészi véleménye.

A jobbikos Balassa Péter nem szavazott egyik javaslatról sem, döntését azzal indokolta, hogy az eljárás felháborító, ezért abban nem akar részt venni.

A közgyűlésen még a határozati javaslatról szóló döntés előtt szót kapott Szendrő-Németh Tamás ügyvéd, a városháza előtt demonstrálók szószólója, aki bölcs döntésre szólította fel a városatyákat, felidézve, hogy Jordán Tamás alapítója és két ciklus óta kiváló vezetője a Weöres Sándor Színháznak, véleményük szerint szakmai tudása és a színházi világban kivívott támogatottsága vitathatatlan. "Száműzni kellene a politikát a színházból" - figyelmeztetett, majd átadott a közgyűlés jegyzőjének egy petíciót, amelyen számos szombathelyi színházbarát és értelmiségi aláírása szerepel.

Az elmúlt két hétben egyébként sorra jelentek meg a Jordán Tamást támogató nyilatkozatok. A Weöres Sándor Színház művészei egy emberként álltak ki az igazgató mellett, Törőcsik Mari vezetésével támogatásukról biztosították őt az önkormányzathoz eljuttatott üzenetükben a nemzet színészei, újraválasztása mellett foglalt állást több színház országos szakmai és helyi civil szervezet, az egyik közösségi portálon pedig több mint 9700 csatlakoztak támogatói csoportjához.

Az MTI tudósítója megpróbálta telefonon megkérdezni csütörtök este Jordán Tamást arról, hogy újra benyújtja-e pályázatát, de nem sikerült elérnie.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„ A kísértéstől egyféleképpen szabadulhatunk meg: ha megadjuk magunkat neki."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ