MITEM - Tizenegy ország előadásai a Nemzeti Színház áprilisi fesztiválján
Dátum: 2017. március 13., hétfő, 20:55

Április 12-én kezdődik a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) a Nemzeti Színházban; a fesztivál alkalmával 11 országból 23 előadást láthat a közönség Budapesten.

Az április 30-ig tartó rendezvényen Magyarország mellett Dánia, Lengyelország, Litvánia, Lettország, Macedónia, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Románia és Svédország színházai vesznek részt. A MITEM-re világhírű alkotók - Krystian Lupa, Eimuntas Nekrosius, Rimas Tuminas, Silviu Purcarete és Alvis Hermanis - előadásait is meghívták.

A produkciók szinkrontolmácsolással vagy feliratozva láthatók. Az előadások után közönségtalálkozóra is várják a közönséget.

A MITEM programját a színház hétfői budapesti sajtótájékoztatóján A. Szabó Magda, a színház stratégiai igazgatója, Király Nina, Kulcsár Edit, Verebes Ernő, Szász Zsolt és Kozma András dramaturg mutatta be.

Kulcsár Edit elmondta: a negyedik alkalommal megvalósuló fesztiválon színvonalas válogatásra volt lehetőségük, sok társulat vesz részt szívesen a MITEM-en, így világsztárokat hívhattak meg.

Szász Zsolt elmondta: a fesztivál ünnepélyes megnyitója április 12-én a Hajóorrban lesz, az olaszországi Teatro Tascabile di Bergamo utcaszínházi társulat előadása látható. A Renzo Vescovi rendezte Keringő című, technikailag virtuóz, gólyalábas produkció ingyenesen tekinthető meg. A stúdióban április 14-én látható a bergamói társulat táncszínházi produkciója, Rosso Angelico - Egy éteri utazó tánca címmel Tiziana Barbiero rendezése.

Király Nina elmondta: Thomas Bernhard Irtás című darabja a wroclawi Lengyel Színház produkciójában, Krystian Lupa rendezésében látható. Kiemelte: a rendező 40 éve dolgozik színházban, szerzői műveket hoz létre, Thomas Bernhard szinte minden művét színpadra állította.

Április 18-án a Nemzeti Színház III. Richárd, ifj. Vidnyánszky Attila rendezte előadása látható. A teátrumnak 4 előadása szerepel a fesztivál programjában, a Cyrano de Bergerac (David Doiashvili), A krokodilus (Valerij Fokin) és a Részegek (Viktor Rizsakov) is látható. A MITEM-re a Részegek szerzőjét, Ivan Viripajevet is meghívták.

Az idén két határon túli magyar színház is fellép. Április 20-án Visky András Pornó című darabja a szerző rendezésében látható. A monodráma a romániai Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának produkciója. Bartis Attila A nyugalom című műve alapján a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata készített előadást, Radu Afrim rendezésében.

A holstebrói Odin Színház két előadással és két szakmai programmal lesz jelen. Szász Zsolt elmondta: április 19-én és 20-án Eugenio Barba a Só című zenés előadása látható. A dániai társulat Ave Maria című, szintén Barba rendezte előadását április 21-én és 22-én játsszák. A rendező mesterkurzust tart és az antropológiai színház magyarországi esélyeiről rendeznek beszélgetést részvételével.

Verebes Ernő a Nyikolaj Erdman Az öngyilkos című darabja alapján készült Az élet szép című produkcióról beszélt. A szkopjei Macedón Nemzeti Színház Alexander Morfov rendezte előadása április 19-én látható.

Svédországból a Dramaten - a stockholmi királyi színház érkezik a MITEM-re: Henrik Ibsen Hedda Gabler című művét mutatják be Anna Pettersson rendezésében. Az előadás a film és a színház kombinációja, csak a címszereplő látható élőben a színpadon.

Kozma András kiemelte: a MITEM megrendezésekor igyekeznek hosszú távú alkotói kapcsolatokat kialakítani, az együttgondolkodás révén az európai színházi párbeszédet szeretnék élővé tenni.

Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című darabját a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház mutatja be Vidnyánszky Attila rendezésében április 23-án. Az öt és fél órás előadásban a regény többdimenziósságát szerette volna színpadra állítani a rendező.

A Dosztojevszkij-művek színpadi megjelenéseiről szóló beszélgetésen bemutatják azt a filmet is, amely arról készült, hogy hogyan született előadás Vidnyánszky Attila rendezésében Szentpéterváron és Valerij Fokin rendezésében Budapesten.

Az Amerikai Elektra című produkció az oslói Det Norske Teatret előadásában látható. Az Eugene O Neill művéből Eirik Stubo rendezte előadás szintén a film és a színház kapcsolatát feszegeti.

A Shakespeare forever! címmel Andrzej Seweryn színész, a varsói Teatr Polski igazgatója sűríti tapasztalatait egy produkcióba.

A fesztiválon Fekete tej címmel a Rigai Új Színház Alvis Hermanis rendezte produkciója is látható lesz. Lermontov Asik Kerib című művét is bemutatják az Almetyjevszki Tatár Állami Drámai Színház produkciójában.

A Romániából érkező Faust című előadás külső helyszínen, az Eiffel-csarnokban látható. Silviu Purcarete Goethe műve alapján készült 120 szereplős produkciója a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színház előadása. A szakmai programok között van Helmut Stürmer díszlettervező kiállítása.

Látható lesz Az egérlyuk: párbeszéd Dosztojevszkijjal címmel a pontederai Jerzy Grotowski és Thomas Richards Workcenter produkciója is, amelyhez műhelymunka és konferencia kapcsolódik.

Rimas Tuminas rendezésében a moszkvai Vahtangov Állami Színház a Jevgenyij Anyegin című előadást játssza. Andrej Platonov Fro című műve a Moszkvai Művész Színház-MHAT, 9. Stúdió előadásában, Mihail Rahlin rendezésében látható.

Záróelőadásként Kafka Az éhezőművész című darabját mutatják be Eimuntas Nekrosius rendezésében, a vilniusi Meno Fortas Színház előadásában.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„ Legigazibb jele annak, hogy nagy képességekkel született valaki, ha irigység nélkül született."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ