Kaszás Attila-emléknap a Nemzeti Színházban
Dátum: 2017. március 24., péntek, 12:11

Kaszás Attila-emléknapot tart a Nemzeti Színház; a teátrum tíz éve elhunyt színművészére kiállítással, előadással, gyertyagyújtással és beszélgetéssel emlékeznek csütörtökön. A Bajor Gizi Színészmúzeumban vetítéssel egybekötött beszélgetést tartanak a művész pályatársaival.

Kaszás Attila (1960-2007) Jászai Mari-díjas magyar színművészre a Nemzeti Színház honlapján így emlékeznek: "Tíz éve vettünk búcsút Kaszás Attilától. Együtt sírtunk, virrasztottunk, közösen próbáltuk meg feldolgozni a tragikus hírt, hogy a nagyszerű művész, jóbarát, fizikai valójában nincs, nem lehet többé közöttünk" - olvasható a teátrum honlapján, ahol felidézik Jordán Tamás, a Nemzeti Színház akkori főigazgatójának szavait is a búcsúztatóról. "Másnap este jöttek sorban a Vígből, más színházakból a kollégák, megrendülten, egymás tekintetét keresve. Gyönyörű harmónia költözött a Klubba. A köszönések, a kézfogások, az ölelések az összetartozásról szóltak. A hiányod volt a kötőanyag. Velünk voltál és mi egymással együtt. És mert nagyon szerettünk Téged, így nagyon szerettük egymást is."

Mint írják, 2017. március 23-án délután, a tízéves évfordulón, Kaszás Attilára emlékeznek: a közönség a III. emeleti karzatszinten kiállítást látható, amelyen a színművész alakját előadás-fotókkal, jelmezekkel, interjú-részletekkel, személyes tárgyakkal idézik fel.

A tárlatot Szarvas József színművész nyitja meg, ezt követi a gyertyagyújtás és Kaszás Attila domborművének megkoszorúzása.

A Kaszás Attila Teremben Emlékmorzsák táncban, dalban, képben, versben elbeszélve címmel, Szarvas József, Navratil Andrea, Gera Attila és Szengyel István közreműködésével látható a Duna Művészegyüttes Juhász Zsolt rendezte előadása, amelyen fellép a Göncöl Zenekar is. Az előadásban felvételről Kaszás Attila is látható.

Örökségünk Kaszás Attila címmel a Bajor Gizi Színészmúzeumban tartanak vetítéssel egybekötött beszélgetést, amelynek keretében Kaszás Attilára emlékeznek a pályatársak. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet rendezvényének vendége Pápai Erika, Seress Zoltán és Méhes László színművész, a beszélgetést Gajdó Tamás színháztörténész vezeti.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
 
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

Aforizmák
„ A boldogság titka a jó emésztés és a rossz memória."
Ingrid Bergman
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ