BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Angol vígjáték lesz a Békéscsabai Jókai Színház következő premierje
Dátum: 2017. március 28., kedd, 8:19

Angol abszurd humorú vígjátékot, a Csak semmi szexet, kérem, angolok vagyunk című darabot mutatják be pénteken a Békéscsabai Jókai Színházban.

Merő Béla, a darab rendezője az MTI-nek elmondta: harminc éve Zalaegerszegen megrendezte már a darabot, de azóta teljesen megváltozott az elképzelése a színre viteltől. Mint mondta, akkor felületes volt, a mű sajátos poéntechnikájából sok mindent nem vett észre.

Akkor Korcsmáros György és Bőhm György fordításában játszották a darabot, most Prekop Gabriella munkáját használják. Utóbbi jobban visszanyúlik az eredeti szöveghez, nem akarja aktualizálni a poénokat, amivel az elmúlt években néhány színházban próbálkoztak - fejtette ki.

Merő Béla a legfontosabbnak a szöveg pontos visszaadását tartja. "A mondatokon belül állandó ellentmondások vannak, úgy kell ellenpontozni, hogy kiderüljön, mi a mögöttes tartalom" - húzta alá.

A darab színre vitele elképesztő technikát igényel - magyarázta. Hét ajtó van, folyamatos a mozgás a színen. Egyszer megszámolták, hogy a Bolha a fülbe című darabban 276-szor nyitották és csukták az ajtókat. "Itt ennél jóval több belépés van, ha egy színész téveszt, és csak pár másodpercet késik, baj van. Ez a darab mesterségbeli vizsga minden résztvevő számára" - fogalmazott.

"A magyar néző az angolszász típusú tragédiát és a latin komédiát szereti. Ez pedig egy angol vígjáték, de francia humor is megjelenik benne" - mondta Merő Béla, aki szerint a darab ennek ellenére érvényes napjaink Magyarországán is. "Bankárok itt is vannak, prűd emberek is élnek itt. A darab során kiderül, hogy az erkölcsösség mögött mindenki csal, hazudik. Ilyen is van Magyarországon" - vélekedett.

Az idei szezonban tervezett előadásokra valamennyi jegy elkelt. A következő évadban a tervek szerint a vígjátékot a nagyszínpadon játsszák. Egyed Zoltán díszlettervező eleve e szerint tervezte a díszletet - mondta a rendező. Igazi "ajtócsapkodós" vígjáték, a díszlet ennek megfelelően nyílászárókkal van tele. A pink szín és a stukkók az eleganciára utalnak, ugyanakkor a lefojtott szexualitásra is - mondta Egyed Zoltán.

A jelmezeket Petrovszki Árpád tervezte; átlagos mai, hétköznapi, illetve elegáns ruhákat viselnek a szereplők.

Anthony Marriot és Alistair Foot vígjátéka a hetvenes évek egyik legnagyobb londoni sikere volt, a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült. A történet szerint egy fiatal pár - a pedánsan puritán életet élő férj egy bank alkalmazottja - épp közös életét kezdené a bank fölötti szolgálati lakásban, amikor véletlenül kereskedelmi mennyiségű pornókazetta kerül a lakásukba, amit már a rendőrség is keres. A fiatalok a munkahelyüket és az életüket is kockáztatják, ha kiderül az igazság. Ráadásul a mama is megjelenik a színen, akinek éppen a bank feddhetetlen erkölcsre kényes vezérigazgatója udvarol; fellép a belső ellenőr és a rendőrfelügyelő is, és örömlányok is ellepik a lakást.

A főbb szerepekben Komlóssy Kata színi hallgató, Czitor Attila, Nagy Erika, Csomós Lajos, Jancsik Ferenc Nagy Róbert és Szabó Lajos lesz látható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„ A közvéleményt meg lehet mérgezni, de csak olyan méreggel, amelyik ízlik neki."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ