Elhunyt Tanai Bella Aase-díjas színművész
Dátum: 2017. április 4., kedd, 15:13

Életének 88. évében elhunyt Tanai Bella Aase-díjas színész, a Vígszínház művésze - közölte a család az MTI-vel.

A Vígszínház egykori színésznője szerettei körében, budapesti otthonában halt meg vasárnap.

Tanai Bella a székelyföldi Csíkszeredán született 1930. március 15-én. 1950-ben végzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben, ezután 1977-ig a Marosvásárhelyi Székely Színház - melyet később Állami, majd Nemzeti Színháznak hívtak - társulatának tagja lett.

Erdély ünnepelt színésznője volt, amikor 1977-ben családjával áttelepült Magyarországra. Akkori férjével, Bács Ferenc színművésszel egy évadot töltöttek Miskolcon, egyet pedig Győrben.

1979-ben szerződött a Vígszínházhoz. 1990-ben nyugdíjba vonult, de nem mondott végleg búcsút a színpadnak.

Főbb szerepei voltak Éva Madách Az ember tragédiájában, Mirigy Vörösmarty Csongor és Tündéjében, Blanche T. Williams A vágy villamosában, Kata Shakespeare A makrancos hölgy című vígjátékában, Lizzie Nash Az esőcsinálójában, Zilia Heltai A néma levente című drámájában, Lady Macbeth, Orbánné Örkény Macskajátékában, Mamóka A padlásban, Margherite nővér Rostand Cyranójában és Anhilte hercegné Kálmán Imre Csárdáskirálynőjében.

A filmvásznon is bemutatkozott, többek között a Szindbád (1971), Az erőd (1978), a Cserepek (1980), A gyilkos köztünk van (1980), az Egy kicsit én, egy kicsit te (1984), a Tüske a köröm alatt (1988) és a Mansfeld (2006) című filmekben játszott.

Az erődben nyújtott alakításáért a római Fantafilm fesztiválon a legjobb női főszereplő díját nyerte el. 2007-ben Aase-díjjal tüntették ki A szecsuáni jóember, a 2003-ban bemutatott Kaukázusi krétakör és a Kék madár című előadásokban játszott szerepeiért, valamint az egyik legemlékezetesebb alakításáért, a Padlás című musical Mamókájának megformálásáért. 2008-ban a musical 20. születésnapját ünneplő vígszínházi előadásban is színpadra lépett.

Művészetéről, életpályájáról a magyar filmművészet legendás alakjaival készült interjúsorozatban, az Aranykorban készült beszélgetésben tett vallomást.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„ Nem szabad haragudni a divatra, hisz olyan fiatalon hal meg."
Jean Cocteau
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ