Színházi világnap - Díjak a MASZK gálaestjén
Dátum: 2017. április 5., szerda, 10:10

A színházi világnap alkalmából idén is odaítélték a Gobbi Hilda-életműdíjat, a Soós Imre-díjat, valamint a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának elismerését, a Hevesi Sándor-díjat. Döntött a Szabadtéri Színpadok Szövetsége az Amfiteátrum-díjról is, amely az idei évtől Gedeon József, a szervezet tavaly elhunyt alapító elnöke nevét viseli.

A MASZK Országos Színészegyesület és a kulturális tárca által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat az idén Réti Erika, a kecskeméti Katona József Színház színművésze, örökös tagja kapta - közölte a Budapesti Operettszínházban megrendezett kedd esti díjátadó gálát szervező MASZK Országos Színészegyesület az MTI-vel.

A pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott Soós Imre-díjat Dobó Enikőnek, a kecskeméti Katona József Színház tagjának és Wunderlich Józsefnek, a Vígszínház művészének ítélték oda.

A Gedeon József Amfiteátrum-díjat Szomor György színész, énekes, zeneszerző, szövegíró vehette át.

A színházi világnap alkalmából az idén Hevesi Sándor-díjat kapott Dömötör András színész, rendező, Khell Csörsz díszlettervező és Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója. A Hevesi Sándor-díjat a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központjának kezdeményezésére alapították 1998-ban. Az elismerést minden évben annak a három művésznek, kultúraközvetítő, társulatvezető szakembernek adják át, aki sokat tett a magyar színház nemzetközi elismertetéséért, megismertetéséért. A díjat szakmai szervezetek, színházak javaslata alapján az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának képviselőiből álló kuratórium ítéli oda.

A MASZK Országos Színészegyesület az idei évben is a Budapesti Operettszínházban szervezte meg színházi világnapi gáláját "Színház az egész." címmel. Az ünnepi gálaest programjában a színházi világ kiemelkedő művészei, ismert prózai művek részletei, megzenésített versek és musicalslágerek szerepeltek. Az operettszínház külön műsorblokkal készült a Kerényi Miklós Gábor rendezte estre.

A március 27-i színházi világnap alkalmából 1999 óta minden évben megrendezett jótékonysági gálaest bevételéből a MASZK a rászoruló színészeket és az Ódry Árpád Művészotthont támogatja.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
 
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
Aforizmák
„ A közepes tehetségű ember rendszerint elítéli mindazt, amit nem ér fel ésszel."
La Rochafoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ