Kormánytámogatás a debreceni Csokonai Színháznak és a nemzetközi iskolának
Dátum: 2017. április 10., hétfő, 9:13

A kormány a Modern Városok Program keretében támogatja a debreceni Csokonai Nemzeti Színház teljeskörű felújítását és a nemzetközi iskola felépítését - jelentette be a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője és a város polgármestere pénteken, a helyi Fidesz-irodában tartott közös sajtótájékoztatóján.

Kósa Lajos és Papp László elmondták: miután a közigazgatási államtitkári értekezlet (KÁT) minden résztevője egyetértett a két előterjesztéssel, azt a kormány már nem vitatja meg, hanem a miniszterelnök a jövő héten aláírja.

A színház felújítása 6,35 milliárd forintba, a nemzetközi iskola felépítése 2,5 milliárdba kerül - tette hozzá Papp László.

Kósa Lajos szerint a nemzetközi iskola ügye volt a nehezebb, mert eddig néhány ilyen intézmény csak Budapesten működött, amelyeket külföldi jogi személyek alapítottak.

Bár többi haza város is szeretne nemzetközi iskolát, kérelmeik nem voltak megfelelőek, a debreceni programot viszont lényegében változtatások nélkül elfogadták - tette hozzá.

A csekély változtatásban feltételül szabták, hogy az önkormányzat és az állam mellett Debreceni Egyetem is tulajdonosa legyen az iskolának, a finanszírozást pedig úgy ütemezték, hogy 2019-ben megkezdődhessen az oktatás - részletezte Kósa Lajos.

Papp László hozzátette: eddig 80 millió forint előleget kaptak a program előkészítésére, de még az idén 200-300 millió híján megkapják a teljes összeget, így nem lesz akadálya, hogy Debrecen pallagi városrészében 2019 szeptemberétől megkezdhesse működését a nemzetközi iskola.

Az intézményben - a magyar óvodának, az általános iskola alsó-, illetve felső tagozatának megfelelő részlegekben, illetve a diplomaprogramban - összesen 500 gyereket tudnak majd fogadni - közölte.

A Budapesten működő nemzetközi iskolákkal ellentétben a debreceniben a magyar tanügyi jogszabályoknak megfelelő képzés folyik majd, de olyan magyar, illetve nemzetközi érettségi diplomát kapnak a diákok, amellyel a világ bármely egyetemére bejuthatnak - magyarázta a polgármester.

Papp László elmondta azt is: a Csokonai Nemzeti Színház teljes, átfogó felújítása jelentős előrelépést jelent az Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban címre pályázó Debrecennek.

Az ütemezés szerint az idén a tervezésre 252 millió forintot, a kivitelezésre 2018-ban 5,2 milliárdot, a befejező munkálatokra pedig 2019-ben 609 millió forintot fordítanak - ismertette Papp László.

A sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva Kósa Lajos kitért a felsőoktatási törvény keddi módosítására is.

Azzal összefüggésben, hogy a változtatás miként érinti a Debreceni Egyetemet, ahol jelentős számú külföldi diák tanul, azt mondta: a felsőoktatási törvény úgy érinti a Debreceni Egyetemet, mint az összes hazai felsőoktatási intézményt: korrekt versenyt biztosít a hazai egyetemeknek, és "megszűnteti a simlin, csaláson, megtévesztésen alapuló piaci előnyöket".

A frakcióvezető hosszan ecsetelte mi vezetett a szabályozás módosításához, amely szerinte "a magyar felsőoktatás becsületének a védelmét" is jelenti.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„ A paptól elvárják, hogy két lábon járó vasárnap legyen."
Samuel Butler
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ