BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Csütörtökön kezdődik a MITEM, a Nemzeti Színház nemzetközi színházi találkozója
Dátum: 2017. április 12., szerda, 19:28

Csütörtökön kezdődik a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM): a Nemzeti Színház április 30-ig tartó rendezvényének keretében 11 ország 22 produkcióját láthatja a közönség.

A IV. MITEM fesztiválon orosz, litván, norvég, dán, svéd, lett, macedón, román, lengyel, olasz és magyar előadások sorakoznak egymás után a Nemzeti Színház három színpadán, a román Faust-előadás pedig az Eiffel-csarnokban látható - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, jegyeket a 22 előadásból már csak ötre lehet kapni. A megnyitó olasz utcaszínházi előadás viszont ingyenesen megtekinthető április 13-án, csütörtökön 18 óra 15 perctől a Nemzeti Színház előtti hajóorrban.

A MITEM-et 2014-ben rendezte meg először a Nemzeti Színház, az elmúlt három évben 40 ország 61 előadása járta meg a teátrum színpadait.

Az idei fesztivál művészeti vezetője a Nemzeti Színház főigazgatója, Vidnyánszky Attila, főszervezője Kulcsár Edit dramaturg.

Az idei fesztivál a "Mesterek fesztiválja" lesz, hiszen az európai színházi élet vezető rendezői közül számos hozza el előadását a MITEM-re. Alexander Morfov, Alvis Hermanis, Silviu Purcarete és Eimuntas Nekrosius produkciója is látható lesz.

A MITEM programját szakmai beszélgetések és közönségtalálkozók egészítik ki. A szakmai programokon ingyenesen lehet résztvenni.

A fesztivál csütörtökön 17 óra 30 perckor kezdődik Helmut Stürmer díszlettervező kiállításának megnyitójával a Nemzeti melletti Zikkuratban. Ezt követően a Teatro Tascabile di Bergamo Renzo Vescovi rendezte Keringő című ingyenes utcaszínházi előadása látható a Nemzeti Színház előtti hajóorrban.

A MITEM-et Vidnyánszky Attila nyitja meg, és jelképesen felhúzza a színház előtti zászlórúdra a MITEM lobogóját.

A megnyitó Keringő című előadás mellett a bergamói társulat a Rosso Angelico. Egy éteri utazó tánca című, Tiziana Barbiero rendezte előadását is bemutatja a fesztiválon.

A MITEM-en látható lesz többek között az Eugenio Barba rendezte Salt/Só, valamint Ave Maria (Odin Színház, Dánia), az Alexander Morfov rendezte Az élet szép (Macedón Nemzeti Színház, Macedónia), a Visky András rendezte Pornó (Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulat, Románia) című előadás.

Anna Pettersson rendezésében a Hedda Gabler (Dramaten - Stockholmi Királyi Színház, Svédország), Vidnyánszky Attila rendezésében a Bűn és bűnhődés (Alekszandrinszkij Színház, Oroszország), Eirik Stubo rendezésében az Amerikai Elektra (Det Norske Teatret, Norvégia) című produkció.

Andrzej Seweryn rendezésében bemutatják a Shakespeare forever! című előadást (Arnold Szyfman Lengyel Színház, Lengyelország).

A Fekete tej (Rigai Új Színház, Lettország) Alvis Hermanis, az Asik Kerib (Almetyjevszki Tatár Állami Drámai Színház, Oroszország) Iszkander Szakajev, a Faust (Radu Stanca Nemzeti Színház, Románia) Silviu Purcarete rendezésében látható.

A nyugalom című művet (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Tompa Miklós Társulat, Románia) Radu Afrim, Az egérlyuk: párbeszéd Dosztojevszkijjel című produkciót (Jerzy Grotowski és Thomas Richards Workcenter, Olaszország) Thomas Richards, a Jevgenyij Anyegin című előadást (Vahtangov Állami Színház, Oroszország) Rimas Tuminas rendezésében mutatják be.

A programban szerepel a Mihail Rahlin rendezte FRO ("Július-együttes" - MHAT 9. Stúdió, Oroszország), valamint az Eimuntas Nekrosius rendezte Az éhezőművész (Meno Fortas Színház, Litvánia).

A MITEM programjába bekerült a Nemzeti Színház négy előadása is: a nagyszínpadon A krokodilus és a Cyrano de Bergerac, a Gobbi Hilda színpadon pedig a Részegek és a III. Richárd látható.

A MITEM teljes programja a mitem.hu oldalon és a fesztivál Facebook oldalán olvasható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
Aforizmák
„Nem a tudásban van a boldogság, hanem a tudás megszerzésében. "
Edgar Allan Poe
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ