Csütörtökön kezdődik a MITEM, a Nemzeti Színház nemzetközi színházi találkozója
Dátum: 2017. április 12., szerda, 19:28

Csütörtökön kezdődik a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM): a Nemzeti Színház április 30-ig tartó rendezvényének keretében 11 ország 22 produkcióját láthatja a közönség.

A IV. MITEM fesztiválon orosz, litván, norvég, dán, svéd, lett, macedón, román, lengyel, olasz és magyar előadások sorakoznak egymás után a Nemzeti Színház három színpadán, a román Faust-előadás pedig az Eiffel-csarnokban látható - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, jegyeket a 22 előadásból már csak ötre lehet kapni. A megnyitó olasz utcaszínházi előadás viszont ingyenesen megtekinthető április 13-án, csütörtökön 18 óra 15 perctől a Nemzeti Színház előtti hajóorrban.

A MITEM-et 2014-ben rendezte meg először a Nemzeti Színház, az elmúlt három évben 40 ország 61 előadása járta meg a teátrum színpadait.

Az idei fesztivál művészeti vezetője a Nemzeti Színház főigazgatója, Vidnyánszky Attila, főszervezője Kulcsár Edit dramaturg.

Az idei fesztivál a "Mesterek fesztiválja" lesz, hiszen az európai színházi élet vezető rendezői közül számos hozza el előadását a MITEM-re. Alexander Morfov, Alvis Hermanis, Silviu Purcarete és Eimuntas Nekrosius produkciója is látható lesz.

A MITEM programját szakmai beszélgetések és közönségtalálkozók egészítik ki. A szakmai programokon ingyenesen lehet résztvenni.

A fesztivál csütörtökön 17 óra 30 perckor kezdődik Helmut Stürmer díszlettervező kiállításának megnyitójával a Nemzeti melletti Zikkuratban. Ezt követően a Teatro Tascabile di Bergamo Renzo Vescovi rendezte Keringő című ingyenes utcaszínházi előadása látható a Nemzeti Színház előtti hajóorrban.

A MITEM-et Vidnyánszky Attila nyitja meg, és jelképesen felhúzza a színház előtti zászlórúdra a MITEM lobogóját.

A megnyitó Keringő című előadás mellett a bergamói társulat a Rosso Angelico. Egy éteri utazó tánca című, Tiziana Barbiero rendezte előadását is bemutatja a fesztiválon.

A MITEM-en látható lesz többek között az Eugenio Barba rendezte Salt/Só, valamint Ave Maria (Odin Színház, Dánia), az Alexander Morfov rendezte Az élet szép (Macedón Nemzeti Színház, Macedónia), a Visky András rendezte Pornó (Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulat, Románia) című előadás.

Anna Pettersson rendezésében a Hedda Gabler (Dramaten - Stockholmi Királyi Színház, Svédország), Vidnyánszky Attila rendezésében a Bűn és bűnhődés (Alekszandrinszkij Színház, Oroszország), Eirik Stubo rendezésében az Amerikai Elektra (Det Norske Teatret, Norvégia) című produkció.

Andrzej Seweryn rendezésében bemutatják a Shakespeare forever! című előadást (Arnold Szyfman Lengyel Színház, Lengyelország).

A Fekete tej (Rigai Új Színház, Lettország) Alvis Hermanis, az Asik Kerib (Almetyjevszki Tatár Állami Drámai Színház, Oroszország) Iszkander Szakajev, a Faust (Radu Stanca Nemzeti Színház, Románia) Silviu Purcarete rendezésében látható.

A nyugalom című művet (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Tompa Miklós Társulat, Románia) Radu Afrim, Az egérlyuk: párbeszéd Dosztojevszkijjel című produkciót (Jerzy Grotowski és Thomas Richards Workcenter, Olaszország) Thomas Richards, a Jevgenyij Anyegin című előadást (Vahtangov Állami Színház, Oroszország) Rimas Tuminas rendezésében mutatják be.

A programban szerepel a Mihail Rahlin rendezte FRO ("Július-együttes" - MHAT 9. Stúdió, Oroszország), valamint az Eimuntas Nekrosius rendezte Az éhezőművész (Meno Fortas Színház, Litvánia).

A MITEM programjába bekerült a Nemzeti Színház négy előadása is: a nagyszínpadon A krokodilus és a Cyrano de Bergerac, a Gobbi Hilda színpadon pedig a Részegek és a III. Richárd látható.

A MITEM teljes programja a mitem.hu oldalon és a fesztivál Facebook oldalán olvasható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
 
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
Aforizmák
„Jobb egy asszony, mint egy fotel két karja között halni meg."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ