Elek Tibor lett a Gyulai Várszínház új vezetője
Dátum: 2017. május 1., hétfő, 9:41

Elek Tibort nevezték ki a Gyulai Várszínház új vezetőjének - jelentette be Görgényi Ernő polgármester a csütörtöki gyulai képviselő-testületi ülés után tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta: három pályázat érkezett a kiírásra, a szakmai bizottság - melynek tagja volt az Emberi Erőforrások Minisztériumának delegáltja, a Színházművészeti Bizottság négy tagja, a társaság üzemi tanácsának, valamint a reprezentatív szakszervezetnek egy-egy képviselője - Varga Marianna jelenlegi megbízott igazgató, valamint Elek Tibor irodalomtörténész, kritikus pályázatát támogatta.

A harmadik jelentkező Csurulya Csongor romániai magyar színész, rendező, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művészeti vezetője volt.

A gyulai képviselő-testület 10 igen szavazattal, két tartózkodás mellett Elek Tibort választotta meg.

Görgényi Ernő a napokban a különböző sajtóorgánumokban megjelent cikkekre reagálva közölte: a hatályos törvényi előírások szerint "tökéletesen megfelel" az állás betöltéséhez a bölcsész diploma, amilyennel mind Elek Tibor, mind Varga Marianna rendelkezik.

Hozzátette: Elek Tibor a József Attila-díj mellett a Várszínház által alapított Sík Ferenc-nívódíj tulajdonosa is, utóbbi elismerés jól jelzi szoros kötődését a gyulai teátrumhoz. A városvezető örömét fejezte ki, hogy egy "magas szintű felkészültséggel rendelkező, igazi művészként elismert helyi alkotó" kerül a várszínház élére, aki programjában egyértelművé tette, hogy "tiszteletben tartja és tovább viszi azokat az értékeket, amelyek révén a teátrum a nemzeti kultúra egyik jeles alkotóműhelye lett és a nemzetközi kultúra térképére is felkerült".

Elek Tibor elmondta: három évtizedes múlt köti a színházhoz, első kritikáit, évadértékelőit a Gyulai Várszínházról írta, Gedeon József korábbi igazgató tanácsadója volt, több mint egy évtizedig szerkesztette a teátrum műsorfüzetét és hosszú ideje szervezi a kétévenként megrendezett Irodalmi Humorfesztivált.

Hozzátette: különösen büszke arra, hogy 2009-ben egyedüli kritikusként érdemelte ki a Sík Ferenc-nívódíjat, amelyet csak színészek és rendezők szoktk megkapni.

Elek Tibor kifejtette: fontosnak tartja a Gyulai Várszínház hagyományainak továbbvitelét, így például azt, hogy nyáron összművészeti fesztivált szervez, ősztől tavaszig pedig kamaratermi sorozattal várja az érdeklődőket és hogy saját társulat híján folyamatosan a legnevesebb színészekkel és rendezőkkel kíván együttműködni.

Emellett fontosnak tartaná felújítani a történelmi drámák bemutatásának hagyományát, amely révén az ötvenes, hatvanas években a teátrum reflektorfénybe került; nagyobb teret adna a kortárs magyar drámának és kiemelten fontos feladatának tartja a fiatalok megszólítását.

A sok vitát kiváltó Shakespeare-fesztivált megőrizné, de két-három nappal lerövidítené, és "a közönség számára befogadhatóbb" darabokat hívna meg rá. Kortárs Művészeti Szabadegyetem címmel új programot indítana, amelybe különböző művészeti ágak helyi, hazai vagy határon túli képviselőit hívná meg, hogy saját művészeti águkról, hitvallásukról beszéljenek.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a Bárka irodalmi folyóirat főszerkesztői feladatait továbbra is el kívánja látni. Azokra a sajtóhírekre reagálva, miszerint ő Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház igazgatójának embere lenne, azt mondta: soha senkinek nem volt az embere, mindig a saját útját járta és ez így lesz a jövőben is.

Elek Tibor november 1-jétől, öt évig tölti be a Gyulai Várszínház igazgatói posztját. A már elkészült idei nyári évadot Varga Marianna vezényli le megbízott ügyvezetőként.

A pályázatot januárban írták ki, mert a korábbi vezető, Gedeon József november 25-én, hosszan tartó súlyos betegséget követően elhunyt.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„Imádom az ellenségeimet, ha értelmesek, ugyanannyira viszolygok az ostobáktól, akik megvédenek."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ