Kutathatóvá vált a kaposvári Csiky Gergely Színház történeti gyűjteménye
Dátum: 2017. május 8., hétfő, 16:23

A Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karához került a napokban, ennek köszönhetően kutathatóvá vált a Csiky Gergely Színház elmúlt fél évszázadának történetét bemutató gyűjtemény.

A több száz tárgy, köztük plakátok, műsorfüzetek, fotók, próbarendek, levelezések, egykori jelmez- és díszlettervek hű képet nyújtanak a színház múltjáról - olvasható a karnak az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

Megjegyezték: a korábban a Rippl-Rónai Múzeum által őrzött, színháztörténeti szempontból rendkívül értékes archívum az önkormányzat, a teátrum, a múzeum és az egyetem együttműködése révén került új helyére, a művészeti kar Bajcsy-Zsilinszky utcai épületébe, ahol megkezdődött a rendszerezése, leltározása, feldolgozása. Az anyag gondozását Szabó Zsófia színház- és művészettörténész végzi.

A Kaposvári Egyetem fontosnak tartja a színházi relikviákhoz kapcsolódó munkát, mert országos jelentőségű színészképzést folytat, amelynek keretében a diákok olyan neves tanároktól tanulhatnak, mint Vidnyánszky Attila, Eperjes Károly, Szikora János, Cserhalmi György és Cseke Péter - áll a közleményben.

A somogyi megyeszékhelyen az elmúlt időszakban komoly előrelépés történt a színházi infrastruktúra fejlesztésében is: a felsőoktatási intézmény márciusban újranyitotta kulturális központját, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson hallgatóinak, tavaly pedig megkezdődött a Csiky Gergely Színház rekonstrukciója.

A 2018 októberéig tartó, 9 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően 21. századi igényeknek megfelelő színháza lesz Kaposvárnak. Az épület a műemléki szempontok figyelembe vételével folyó kivitelezés során kívül és belül egyaránt megújul, kibővül: új előcsarnoka, önálló stúdiószínháza, s egyebek mellett modern gépészete, színpadtechnikája is lesz.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„ Semmi sem kelti bennünk annyira a végtelenség érzetét, mint a butaság."
Ödön Von Horváth
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ