A fiatalok évadjára készül a debreceni Csokonai Színház
Dátum: 2017. május 18., csütörtök, 16:46

Kiemelkedő szerepet szán a fiatal alkotóknak a 2017/18-as évadban a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, amely az új szezonban tizennyolc bemutatóval, köztük számos ősbemutatóval várja a közönséget.

Mint Ráckevei Anna igazgató a jövő évadot bemutató szerdai sajtótájékoztatón kiemelte, a következő évad a fiatalokról szól: a 19. századtól napjainkig született művek tematikus évadjában fiatal szerzők műveit fiatal rendezők állítják színpadra, fiatal színészek közreműködésével.

A szerzők legújabb generációját Gimesi Dóra, Dunajcsik Mátyás és Szüts Apor képviseli. A fiatal rendezők közül Adélaide Pralont, Tengely Gábort, Madák Zsuzsannát, Ilja Bocsarnikovszot, Sardar Tagirovskyt, Bethlenfalvy Ádámot és Visky Andrejt hívta meg a színház, illetve Mészáros Tibort kérte fel újabb rendezésre. Szeptembertől pedig két végzős színész, Kovács András és Kránicz Richárd is csatlakozik a társulathoz.

Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere bejelentette, hogy a jövő évi lesz utolsó teljes évad a kőszínház teljes körű felújítása előtt. A színház és a város vezetői már keresik azokat a játszóhelyeket Debrecenben, ahol a nagyszínház rekonstrukciója idején, a félkész Latinovits színház belsőépítészeti befejezéséig megtarthatják az előadásokat - tette hozzá.

Utalt rá, hogy az idei az évfordulók éve: 500 éve indult a reformáció, 450 éves a Tiszántúli Református Egyházkerület, 200 éve született Arany János, 100 éve Szabó Magda, és valamennyi jubileum valamilyen formában kapcsolódik Debrecenhez, amit jól tükröz a Csokonai Színház repertoárja is.

Ráckevei Anna elmondta, hogy októberben MagdaFeszt elnevezéssel fesztivált szerveznek Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából. A rendezvénysorozat a debreceni író műveiből készült, vagy általuk inspirált legszínvonalasabb hazai színpadi produkciókat vonultatja fel.

Hozzátette, hogy a Csokonai Színház két korábbi, nagy sikerrel játszott előadását, a Régimódi történetet és Az ajtót is felújítja az eseményre, valamint két új ősbemutatóval készül: Szüts Apor A hallei kirurgus című kortárs operája Szabó Magda azonos című rádiójátéka alapján íródott, a Ha álom az élet című előadás pedig a híres francia írónő, George Sand életének és művészetének motívumaiból táplálkozik.

A reformáció 500. évfordulójához kapcsolódik Ittzés Tamás és Lanczkor Gábor A Lutherek című különleges ragtime-operája, a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál és a színház közös produkciója, amelynek ősbemutatója nyáron lesz a fesztiválon, és amelyet szeptembertől a debreceni közönség is láthat.

Októberben mutatják be a reformáció 500. évfordulója alkalmából kiírt, Akikre nem volt méltó e világ című drámapályázat győztes pályaművét. A beérkezett negyvenöt pályamunka értékelése még zajlik, az eredményhirdetés június végén várható.

Hangsúlyosan megjelenik a jövő évad programjában az egymás felé fordulás, az egymásra való odafigyelés gondolata is, amely Ráckevei Anna 2012-es igazgatói pályázatában kiemelten szerepelt. Dunajcsik Mátyás A szemüveges szirén című, nagy sikerű regényének színpadi adaptációját Árkosi Árpád rendezi, Andri Snar Magnason izlandi író A kékbolygó története című meseregényét Madák Zsuzsanna dolgozza fel tantermi előadás formájában.

Gemza Péter Eric-Emmanuel Schmitt Oszkár és Rózsa mami című darabjára is felhívta a figyelmet, amely az elmúlással való szembesülésről szól egy kisfiú életének utolsó 12 napját bemutatva.

Porkoláb Gyöngyi, a debreceni Méltóság mezeje program vezetője ezzel összefüggésben megjegyezte: szervezetük tevékenységével, mint ahogy a színdarabbal is generációknak szeretnének üzenni az "életfogytig tartó figyelem és szeretet" fontosságáról.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„Akkor vagyunk a legnevetségesebbek, amikor a legkomolyabban vesszük magunkat."
Jack Lemmon
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ