Három új bemutató és öt fesztivál a Gyulai Várszínház idei programján
Dátum: 2017. június 1., csütörtök, 9:11

Ötven program, három új színházi bemutató és öt fesztivál várja a Gyulai Várszínház idei nyári, 54. évadában június 29. és augusztus 13. között.

Varga Marianna, a színház megbízott vezetője a programokat ismertető szerdai gyulai sajtótájékoztatón azt mondta: a korábbi igazgató, a tavaly év végén elhunyt Gedeon József szellemi örökségének továbbvitelét tartották szem előtt az évad összeállításánál, szórakoztató, igényes művészeti darabokat válogattak össze.

Az első bemutató július 7-én a Szentivánéji álom című táncjáték lesz Kulcsár Noémi koreográfus rendezésében. A másodikat augusztus 4-én tartják: Beczásy Áron rendezésében Arany János A nagyidai cigányok művét láthatják az érdeklődők. Harmadik bemutatóként a Maladype Színház művészei Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című darabját viszik színre, amely egyben a nyári évad zárása is lesz augusztus 11-én és 12-én.

A nyári évadot június 29-én az Experidance együttes Nostradamus - Világok vándora című produkciója nyitja meg, amelyben fellép Ganxsta Zolee zenész is.

Idén 13. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Shakespeare Fesztivált, amelyre izraeli, román és szlovák produkciókat is meghívtak. Izraeli produkció még sosem szerepelt a fesztivál programjában, most a Lear király többszöri fesztiváldíjas darabot mutatja be a külföldi teátrum - emelte ki Varga Marianna.

Hozzátette: nagy hangsúlyt fektettek a határon túli magyar színházak fellépési lehetőségére is, a tíznapos Shakespeare Fesztiválon mások mellett Zsótér Sándor a III. Richárdot, Bocsárdi László a Tévedések vígjátékát rendezi, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a Shakespeare, Sonnet 66-ot adja elő angol nyelven.

Július 1-jén és 2-án lesz a Körös-völgyi sokadalom, 17-én az Irodalmi Humorfesztivál, 22-én és 23-án pedig idén is megrendezik a Gyulai Vár Jazz, valamint a Vár Blues Fesztivált. Komolyzene is szerepel a kínálatban, a köztelevízió Virtuózok című produkciójának öt fiatal tehetsége lép fel a várszínpadon - mondta a megbízott ügyvezető.

Kiállítás is színesíti a programot, a 2016 év kiállítása címet elnyerő Simándy 100 című, Simándy József operaénekes munkásságáról szóló tárlat július 17-én nyílik meg a kamaragalériában.

Az Arany János-emlékévhez kapcsolódva augusztus 3. és 6. között az "Arany 200 busz" elnevezésű, egyedi látványvilágú mozgó kiállításon idézik meg a költő-író emlékművét.

A kínálatban szerepel Csehov Sirálya, amelyben mások mellett Oszvald Marika, László Zsolt, Trokán Nóra lép fel. Alföldi Róbert főszereplésével láthatják Molnár Ferenc Egy, kettő, három című darabját a nézők. Ifj. Vidnyánszky Attila rendezi a Liliomfit. Zelei Miklós 1957-ben és a rendszerváltás idején játszódó szerelmi történetét, a Hubertuszt a Kárpátaljai Magyar Drámai Színház viszi színre.

Közkedvelt klasszikusok is szerepelnek a repertoáron, így például a Római vakáció című romantikus zenés produkció vagy az idén ötvenéves Hair musical.

Idén is lesz felolvasó színház, mesejáték, bábelőadások, utcaszínház és workshopok - mondta Varga Marianna. A gyerekeknek szóló darabok közül többet a gyulai Várfürdőben mutatnak be - tette hozzá.

Az ügyvezető közölte: június 10-én a londoni Globe Színház a Globe Remember elnevezésű rendezvényen emlékezik meg mások mellett Gedeon Józsefről, a Shakespeare Fesztivál alapítójáról. Rövid életútja egy színházi kiadványba is bekerül, a korábbi igazgató nevét felolvassák az emlékesten.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
Aforizmák
„ A művészet sokkal inkább fátyol, mintsem tükör."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ