Celldömölki társulat nyerte a harmadik Komlói Amatőr Színházi Fesztivál fődíját
Dátum: 2017. június 19., hétfő, 8:30

A celldömölki Soltis Lajos Színház nyerte a harmadik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fődíját - tájékoztatták a szervezők a vasárnap délutáni díjkiosztót követően az MTI-t.

Közleményük szerint a Kubik Anna Kossuth-díjas színművész vezette zsűri döntése alapján a KASZT fődíját a celldömölki Soltis Lajos Színház Vaknyugat című darabja nyerte. Második lett az inárcsi KB 35 Társulat Suha című előadása.

Harmadik helyezést ért el a deszki Deszka Színház Csend, élet című produkciója; a darab a színpadra állításáért Seres István vehette át a legjobb rendezőnek járó elismerést - ismertették.

A legjobb férfi szereplőnek a házigazda komlói Súgólyuk Színházból Harka Jenőt választották, míg a legjobb női főszereplő címet Csernai Panna, a bácskertesi Sturcz József színjátszó csoport tagja nyerte el. A legjobb mellékszereplő címet Törsök Márta, székesfehérvári Szabad Színház társulatának tagja vehette át - írták.

A június 15. és 18. között megrendezett KASZT-on a meghívott tizenötből tizenhárom versenydarab volt látható, amelyet 87 produkcióból válogattak ki. Három vajdasági, két budapesti, valamint székesfehérvári, körmendi, pápai, győri, celldömölki, deszki és inárcsi színjátszó csoportok léptek színpadra a házigazda komlói Súgólyuk Színház mellett.

Az írásos összegzés szerint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a találkozót bezáró beszédében kiemelte: a KASZT létrejötte, az elmúlt hároméves sikere mintapélda más településeknek, arra, hogy miképpen válhatnak igazi fesztiválvárossá.

A fesztivál fővédnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a mecseki város lakosságának tíz százaléka részt vett az előadásokon, majd felidézte: a seregszemle megrendezéséhez 10,6 millió forinttal járult hozzá a kulturális kormányzat.

Fajcsi Ferencet, a Súgólyuk Színház rendezőjét idézve kiemelték: a találkozó nézettségi rekordot döntött, a meghívott előadásokat 2310-en látták, a produkciók zöme telt ház előtt zajlott, az off-programokkal együtt a fesztivál össznézőszáma megközelítette a négyezret.

Az összegzés arra is kitért, hogy a jövő évi Progress Sopron nemzetközi amatőr és alternatív színházi fesztiválon való részvételre, illetve a Nemzeti Színházban való bemutatkozásra invitálták a találkozóról, a celldömölki, az inárcsi, a székesfehérvári és a bácskertesi társulatot.

A KASZT keretében minősítéseket szerezhettek a Magyar Szín-Játékos Szövetség tagjai. Idén bronz minősítést kapott a zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszó csoportja a Tanár úr, de miért? produkciója. Ezüst minősítést vehetett át a pápai SK Társulat Jövőre veled, ugyanitt! előadása, a székesfehérvári Szabad Színház Fél élet című darabja - közölték.

Négy arany minősítést osztottak ki: ezeken a komlói Súgólyuk Egyesület Furcsa pár, a celldömölki Soltis Lajos Színház Vaknyugat, a körmendi kastélyszínház Társulat Az öldöklés istene és a deszki Deszka Színház Csend, élet című előadásai osztoztak - összegeztek.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„ Még a trónszéken is kifényesedik a nadrág."
Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ