BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Ismét Thealter fesztivált rendeznek Szegeden
Dátum: 2017. július 13., csütörtök, 10:21

Július 21-én kezdődik a magyar független színházak egyik legfontosabb bemutatkozási fórumának számító Thealter nemzetközi színházi fesztivál Szegeden, a rendezvény bő egy hete alatt számos premiert és különleges színházi produkciót láthat a közönség - tájékoztatta a szervező MASZK Egyesület az MTI-t.

Az immár 27. alkalommal megszervezett fesztivál Caroline Harding Nővérek című darabjával kezdődik. A Bereczki Csilla által színre vitt történet az 1880-as években egy orosz városkában játszódik, címszereplői a negyvenes éveikben járó testvérpár, Szonja és Ánya (Fátyol Hermina és Fátyol Kamilla), akiket egy furcsa tárgy felbukkanása közös múltjuk elfeledni kíván részletének felidézésére késztet.

Másnap tartják a SzínMűHely Alapítvány és a MASZK Egyesület koprodukciójában készült, Oxigén című darab szegedi bemutatóját. Az új évezred orosz színházának kultikus darabját, Ivan Viripajev művét Szilágyi Bálint állította színpadra, aki tavaly a fesztivál junior díját nyerte el.

Ezen a napon vehetnek először részt az érdeklődők az Artus Stúdió Egyenes labirintus címet viselő városi sétáján. A Szeged utcáit, tereit díszletül használó projekt közösségi játék, színházi előadás és városi kalandtúra egyszerre, amelyben a közönséget videók, hangfelvételek, térinstallációk és az alkotók vezetik végig a kijelölt útvonalon.

Július 23-án látható a nemzetközi koprodukcióban létrejött Jami körzet című darab. A Kokan Mladenovic rendezte zenés ál-dokumentumjáték egy Szerbia, Horvátország és Bosznia-Hercegovina közös határán lezajló fiktív esemény következményeit meséli el.

Július 25-én három bemutatót is tart a fesztivál. Szabadtéren lesz látható a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatán végzett fiatalokból álló alkalmi társulat Szüfrazsisztek című utcaszínházi produkciója. A Kisszínházban mutatkozik be koreográfusként a szegedi közönségnek Widder Kristóf, akinek előbb Bernarda Alba háza című munkája kerül színpadra. A darab a generációk közötti feszültséget dolgozza fel egy zárt viszonyrendszerben, egy családban, melynek már nincsenek férfitagjai. Ezt a fiatal művész Sztravinszkij Tavaszi áldozat című grandiózus zeneművére készített koreográfiájának ősbemutatója követi.

Az Aradi Kamaraszínház és a MASZK Egyesület koprodukciójában készült a Popriscsin című dráma. Gogol remekműve, az Egy őrült naplója a kisemberek tragikomikus világát idézi meg.

A fesztivál alatt idén is tartanak workshopot hazai és határon túli magyar fiatal alkotók részvételével, Pass Andrea író, rendező, dramaturg és Widder Kristóf táncos, koreográfus vezetésével. A makrancos hölgy című Shakespeare-dráma nyomán készült munkabemutatókat a fesztivál zárónapján ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
 
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
Aforizmák
„ A közepes tehetségű ember rendszerint elítéli mindazt, amit nem ér fel ésszel."
La Rochafoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ