BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Ismét Thealter fesztivált rendeznek Szegeden
Dátum: 2017. július 13., csütörtök, 10:21

Július 21-én kezdődik a magyar független színházak egyik legfontosabb bemutatkozási fórumának számító Thealter nemzetközi színházi fesztivál Szegeden, a rendezvény bő egy hete alatt számos premiert és különleges színházi produkciót láthat a közönség - tájékoztatta a szervező MASZK Egyesület az MTI-t.

Az immár 27. alkalommal megszervezett fesztivál Caroline Harding Nővérek című darabjával kezdődik. A Bereczki Csilla által színre vitt történet az 1880-as években egy orosz városkában játszódik, címszereplői a negyvenes éveikben járó testvérpár, Szonja és Ánya (Fátyol Hermina és Fátyol Kamilla), akiket egy furcsa tárgy felbukkanása közös múltjuk elfeledni kíván részletének felidézésére késztet.

Másnap tartják a SzínMűHely Alapítvány és a MASZK Egyesület koprodukciójában készült, Oxigén című darab szegedi bemutatóját. Az új évezred orosz színházának kultikus darabját, Ivan Viripajev művét Szilágyi Bálint állította színpadra, aki tavaly a fesztivál junior díját nyerte el.

Ezen a napon vehetnek először részt az érdeklődők az Artus Stúdió Egyenes labirintus címet viselő városi sétáján. A Szeged utcáit, tereit díszletül használó projekt közösségi játék, színházi előadás és városi kalandtúra egyszerre, amelyben a közönséget videók, hangfelvételek, térinstallációk és az alkotók vezetik végig a kijelölt útvonalon.

Július 23-án látható a nemzetközi koprodukcióban létrejött Jami körzet című darab. A Kokan Mladenovic rendezte zenés ál-dokumentumjáték egy Szerbia, Horvátország és Bosznia-Hercegovina közös határán lezajló fiktív esemény következményeit meséli el.

Július 25-én három bemutatót is tart a fesztivál. Szabadtéren lesz látható a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatán végzett fiatalokból álló alkalmi társulat Szüfrazsisztek című utcaszínházi produkciója. A Kisszínházban mutatkozik be koreográfusként a szegedi közönségnek Widder Kristóf, akinek előbb Bernarda Alba háza című munkája kerül színpadra. A darab a generációk közötti feszültséget dolgozza fel egy zárt viszonyrendszerben, egy családban, melynek már nincsenek férfitagjai. Ezt a fiatal művész Sztravinszkij Tavaszi áldozat című grandiózus zeneművére készített koreográfiájának ősbemutatója követi.

Az Aradi Kamaraszínház és a MASZK Egyesület koprodukciójában készült a Popriscsin című dráma. Gogol remekműve, az Egy őrült naplója a kisemberek tragikomikus világát idézi meg.

A fesztivál alatt idén is tartanak workshopot hazai és határon túli magyar fiatal alkotók részvételével, Pass Andrea író, rendező, dramaturg és Widder Kristóf táncos, koreográfus vezetésével. A makrancos hölgy című Shakespeare-dráma nyomán készült munkabemutatókat a fesztivál zárónapján ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„ Mutassatok nekem hat sort bárki írásából, s én találok benne olyat, amiért fel lehet akasztani."
Armand Jean Du Plessis Richelieu
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ