Megkezdődött az évad a Nemzeti Színházban
Dátum: 2017. agusztus 23., szerda, 19:47

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

"Számomra attól nemzeti egy színház, ha megmutatja nekünk magyaroknak, a nemzet tagjainak, hogy kik voltunk, hogy kik vagyunk és leginkább azt, hogy kik lehetnénk" - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a keddi évadnyitó társulati ülésen. Hozzáfűzte: ezt abban az összetettségben teszi, amilyen összetett és amilyen különböző életeket élő a magyar nemzeti közösség, és mindezt úgy mutatja meg, hogy ez más nemzetek tagjai felé is inspiráló, sőt provokáló is lehet.

A miniszter Széchenyi István 1832-ben írt A magyar játékszínrül című röpiratából idézett, amelyben - mint mondta-, sokoldalúan járja körbe a 180 éve létrehozott színház alapítását. A nemzeti nyelvnek, az ízlésnek, a szokásnak a kifejtését, józanítását és nemesítését ugyanolyan morális tettnek tekinti Széchenyi, mint a szórakoztatást és mindezt öröm nélkül nem tartja megvalósíthatónak.

Balog Zoltán kijelentette, hogy a Nemzeti Színház mai formájában, Vidnyánszky Attila igazgatóval és a társulattal megfelel ezeknek a kritériumoknak, hiszen bebizonyították, hogy a minőséget és a közönség nemesítését, másrészt az innovációt, a kísérletező színházi műhelyt nemcsak össze lehet egyeztetni, hanem sikerrel is lehet működtetni.

Kiemelte, hogy a határon túli magyarságot, színházi életet is megszólítja a Nemzeti Színház, amely - miközben a nemzeti kultúrát, nyelvet ápolja - keresi a társakat a 21. század színházának nemzetközi világában is. A nemzeti intézmények körében az együttműködés új minőséget ért el az elmúlt években - tette hozzá.

Balog Zoltán kitért arra, hogy a társulat olyan előadásokat tervez, amelyekre a diákok ingyenesen bejuthatnak. Mint fogalmazott, ez is méltó az ország, a nemzet színházához, annak missziójához, a nemesítéshez, hogy akik anyagilag nem engedhetik meg ezt maguknak, azok is megnézhetik az itt játszott darabokat.

A teátrum ősztől négy előadását - a János vitéz, a Csongor és Tünde, a Tóth Ilonka és a Fekete ég - A fehér felhő című produkciót - a diákok számára ingyen játssza.

A miniszter elmondta: több éve gondolkoznak azon, hogyan újítsák meg az infrastruktúrát, ezt a színészképző hely megújításával, lehetséges helyváltoztatásával szeretnék összekötni. Mint mondta, több feladat összehangolására van szükség ahhoz, hogy kimondják, hogyan valósul meg a Nemzeti Színház felújítása, továbbfejlesztése.

Vidnyánszky Attila igazgató elmondta: a Bánk bán szeptember 21-i díszelőadása az első bemutatója az évadnak, amely a jeles évfordulók megünneplése jegyében zajlik, emellett számos programot valósítanak meg az évfordulókhoz kapcsolódva. Mint mondta, a színház 11 bemutatót tart. Katona József műve mellett a Figaro házassága, az Úri muri, a Cseresznyéskert, az Egri csillagok, Az ügynök halála, a Házasság Palermóban, a Szent szörnyetegek, a Pogánytánc, a Woyzeck és A gömbfejűek és a csúcsfejűek című darabot tűzik műsorra.

Pest első állandó magyar színháza, a Pesti Magyar Színház 1837. augusztus 22-én nyílt meg, majd 1840-től Nemzeti Színház néven működött. Az évadnyitón Vidnyánszky Attila fiatal színészek segítségével idézett fel egy-egy pillanatot a Nemzeti Színház 180 éves történetéből. Felidézte, hogy az első előadást épp 180 évvel ezelőtt tartották, a nyitóelőadáson Vörösmarty Mihály Árpád ébredése című művét adták elő a társulat híres művészei. Felidézte a színház Blaha Lujza téri épületének 1965-ös felrobbantását is. Mint mondta, a Nemzeti Színház történetében egyszerre van jelen az építő, színház teremtő szándék és elpusztításának szándéka.

Az igazgató arról is beszélt, hogy az 1980-as évektől kezdődően tetten érthető a nemzeti színház fogalmának módszeres lejárása, háttérbe szorítása. 2002-ben, amikor megépült az új Nemzeti Színház, a színházi elit egyként mondta ki, hogy felesleges és a nemzeti szónak semmilyen jelentése nincs már napjainkban. Hangsúlyozta: a jelenlegi épület 15 éve áll, itt kell dolgozni, tenni kell ezért a színházért, és akkor nagyon messzire jutunk. "Ez a mi Nemzeti Színházunk. Az a színház, amely a nemzeti gondolatot kell, hogy szolgálja az elkövetkező évtizedekben" - mondta.

Kiemelte: négy éve dolgoznak a színházban, amelyet teljesen átalakítottak, más rendszert építettek fel. Az évad végén, mikor ötéves megbízatása lejár, ünnepség keretében zárják le az évfordulókkal kapcsolatos programsorozatot. Vidnyánszky Attila korábban már elmondta, hogy újra pályázni fog a színház vezetésére.

A Nemzeti Színház idei 11 bemutatója közül négy nagyszínpadi, hét stúdiószínpadi produkció. Az évadban Vidnyánszky Attila (Bánk bán, Úri muri, Egri csillagok) mellett rendezni fog Silviu Purcarete (Cseresznyéskert), Bozsik Yvette (Pogánytánc), Zsótér Sándor (A gömbfejűek és a csúcsfejűek), Csiszár Imre (Az ügynök halála), Kiss Csaba (Házasság Palermóban), Dér András (Szent szörnyetegek), Sardar Tagirovsky (Figaro házassága) és ifj. Vidnyánszky Attila (Woyzeck) is.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
Aforizmák
„ Amikor egy kutya megugat egy árnyékot, tízezer kutya valósággá teszi azt."
Kínai közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ