Kedden temetik Gyenes Magda színésznőt
Dátum: 2017. agusztus 25., péntek, 16:13

A Farkasréti temetőben augusztus 29-én délben helyezik örök nyugalomra Gyenes Magda színésznőt, aki életének 93. évében hunyt el Budakalászon - közölte a család az MTI-vel.

Gyenes Magda 1925-ben született Budapesten, 1940-ben Rózsahegyi Kálmán színiiskolájában végzett, majd hét évig játszott vidéki teátrumokban. 1944-ben Kőszegi Géza szabadkai társulatától két évadra a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, 1946 őszén a Vidám Operett Színpadon szerepelt, 1951-től 1960-ig, majd 1964-től 1967-ig a Fővárosi Operettszínház szubrettje volt. A Petőfi Színházban 1960 és 1964 között játszott.

Kiváló tánctudásával, jó színészi képességeivel emelkedett a népszerű vezető művészek sorába. 1967-től az Egyesült Államokban élt, Magyarországra 1993-ban költözött vissza. Haláláig Budakalászon, a színház világától visszavonultan élt.

Emlékezetes szerepei között tartják számon többek közt Lehár Ferenc Luxemburg grófjának Juliette-jét, Kálmán Imre A csárdáskirálynő című operettjének Stáziját, Lehár Ferenc Vándordiák című művében pedig Sárika szerepében nyújtott emlékezetes alakítást.

Amerikában többször fellépett az amerikai magyarok rendezvényein, 1984-ben pedig kis szerepet kapott a Nastassja Kinski és Dudley Moore főszereplésével készült Unfaithfully Yours című amerikai vígjátékban, amelyet Magyarországon is bemutattak Maradok hűtlen híve címmel.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
 
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
Aforizmák
„ ...már az iskolában megtanultam, hogy nem gondolhatok olyan furcsa és hihetetlen dolgot, amelyet valamely filozófus már előbb ne állított volna..."
Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ