Amatőr színházi fesztivált rendeznek szeptemberben Sopronban
Dátum: 2017. szeptember 8., péntek, 10:18

Progress Sopron 2017 elnevezéssel nemzetközi alternatív és amatőr színházi fesztivált rendeznek szeptember 20. és 24. között Sopronban. A találkozón a hazai csoportok mellett szerbiai magyar, Srí Lanka-i, olasz, német és lengyel színjátszók mutatkoznak be - hangzott el az esemény sajtótájékoztatóján kedden.

A fesztiválon - amelyet a tervek szerint kétévente rendeznének meg - 15 előadást láthat majd a közönség a Petőfi Színházban és a Liszt Központban. Ezek közül kilenc szerepel a fesztivál versenyprogramjában.

Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója elmondta, hogy hiánypótló szándékkal rendezik meg a találkozót. A rendszerváltozás után hanyatlottak, majd lassan megszűntek az országban az olyan amatőr és alternatív színházi találkozók, amelyek nemzetközi kitekintést nyújtottak - tette hozzá.

A fesztiválra előzetesen 12 magyar és mintegy harminc külföldi amatőr társulat jelentkezett, közülük választotta ki Komáromi Sándor drámapedagógus, rendező a versenyprogram kilenc előadását, amelyeket a Lucie Malkova cseh rendező, Pinczés István Jászai Mari-díjas rendező és Katona Péter dramaturg alkotta zsűri bírál majd el.

A versenyprogramban szerepelnek az olaszországi civitavecchiai Avanzi di Scena színjátszói, a lengyelországi Bielsko-Bialából a Mlodziezowy Teatr Animacji Lalki i Przedmiotu "eF"  bábszínház, a Srí Lanka-i Colombóból a Red Apple Theatre Gathering társulat, a németországi Lipcséből a Compania Sincara, a győri RÉV Színházi és Nevelési Társulat, a budapesti Vörösmarty Gimnázium, a celldömölki Soltis Lajos Színház, a deszki Deszka Színház és az inárcsi KB35 társulat.

A versenyprogramon kívül lesz látható a Soproni Petőfi Színház két előadása, Nyikolaj Vasziljevics Gogol Egy őrült naplója című darabja, valamint Visky András Megöltem az anyámat című művéből készült monodráma.

A Kleberlberg Kamaraszínház a magyar dráma napjára emlékezve adja majd elő Zrínyi Ilona című darabját, de a versenyprogramon kívül mutatja majd be a szerbiai Kupuszinából érkező Sturcz József Színjátszó Csoport a Trezka című darabját, a komlói Súgólyuk Színház pedig a Furcsa pár című darabot.

Pataki András kitért arra is, hogy a külföldi produkciók főként a mozgásra, vagy az animációra épülnek, így nyelvi korlátok nélkül lehet megtekinteni, de szükség esetén feliratozzák is majd őket.

Hozzátette: az előadásokra száz forintért lehet regisztrálni.

A megnyitót szeptember 20-án délután fél háromkor tartják, jó idő esetén szabadtéren, a Várkerületen álló Mária-szobornál, ahol a Soltis Lajos Színház mutatja be Almagránát című előadását.

Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke elmondta, hogy 1972 és 2010 között Kazincbarcikán rendeztek nemzeti és nemzetközi amatőr színházi fesztivált, amelyet két éve Pápán próbáltak újjáéleszteni. Ennek a mozgalomnak a folytatása a Progress Sopron.

Komáromi Sándor, a fesztivál művészeti vezetője hangsúlyozta: reményei szerint a fesztivál előadásai felülírják majd a nézőkben az amatőr szó jelentését, mert a csoportok már átjárót képeznek a profi és az amatőr színjátszás között.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
Aforizmák
„ Amikor fiatalabb voltam, mindenre emlékeztem, akár megtörtént, akár nem."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ