Háy János műveiből készült előadással kezdődik a szabadkai Népszínház idei évada
Dátum: 2017. szeptember 15., péntek, 9:38

Háy János két művének átdolgozásából készült előadással nyitja meg az idei évadát a szabadkai Népszínház magyar társulata, a Kemping című előadást szeptember 21-én láthatja a közönség - közölte Gyarmati Kata művészeti vezető az MTI-vel csütörtökön.

A Mélygarázs című regényt, valamint a Hozott lélek című novellagyűjteményt Pelsőczy Réka rendező, valamint Gyarmati Kata és Brestyánszki Boros Rozália dramaturg dolgozta át. A két alapmű nagyjából ugyanazokkal a problémákkal foglalkozik, így összekötötték, és egyetlen szövegkönyvet írtak belőle - magyarázta Gyarmati Kata.

A művek, így a Kemping is főként a férfi és nő közötti kapcsolatokkal, a párkapcsolati problémákkal, a szabadság és az elköteleződés közötti dilemmával foglalkozik, de ironikusan, humoros hangvétellel közelít ezekhez. Mindezek mellett komolyan vizsgálja "azt a kortünetet, azt a jelenséget, amellyel napjainkban küzdünk, mégpedig azt, hogy az ember hogyan tart ki - vagy sem - a másik mellett".

A szabadkai Népszínháznak általában négy bemutatója van egy évadban, ám mivel a színház részt vesz a tájolási programban, olyan előadásokra is szükség volt, amelyeket könnyen lehet utaztatni. Emiatt már tavaly is öt új előadással bővült a repertoár, és a tervek szerint ez az idén is így lesz.

A kisebb előadások minőségükben nem maradnak el a nagy lélegzetvételű művektől, csak kisebb szereposztással készülnek - mondta a művészeti vezető. Az idei évadban egy monodrámát mutatnak be. Péter Ferenc Szókratész védőbeszéde alapján készíti el az előadását, a művet azonban olyan szövegekkel bővítették ki, amelyek közelebb állnak a mához. Gyarmati Kata elmondása szerint a decemberre várható monodráma kortárs problémákkal foglalkozik, és nagyon aktuális kérdéseket boncolgat.

Az ősszel mutatják be a Fekete királynők című előadást is Ana Djordjevic rendezésében. A darab a balkáni térség legjelentősebb uralkodónőinek a történetét dolgozza fel legendák és mítoszok alapján.

Az évad végén egy kultikus film adaptációját láthatja a szabadkai közönség. A Mi történt Baby Jane-nel? című produkciót Galambos Péter rendezi. Az eredeti, 1962-es film Bette Davis és Joan Crawford alakítása miatt vált emlékezetessé, és a szabadkai színpadon is két régóta játszó színésznő, Kalmár Zsuzsa és Pesitz Mónika megformálásában láthatja a közönség Baby Jane-t és testvérét.

A klasszikusok sem maradnak ki, William Shakespeare Vihar című drámáját Hernyák György értelmezi újra tavasszal.

Az évad elején azonban nemcsak a bemutatók érdekelhetik a színházba látogatókat: októberben a délvidéki magyar színjátszás napja alkalmából felolvasószínház keretében mutatják be a most még futó drámaíró-pályázat győztes műveit, valamint kiosztják a Pataki Gyűrű-díjat, a vajdasági magyar színjátszás legjelentősebb elismerését.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
Aforizmák
„ A művész legnagyobb földi jutalma a kollégák irigysége."
Varnus Xavér
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ