Vendégjáték Erdélyben, öt új bemutató a Ciróka Bábszínház új évadában
Dátum: 2017. október 4., szerda, 8:46

Háromrészes erdélyi vendégjáték, öt új bemutató, valamint felnőtt, osztálytermi és kórházi előadások is szerepelnek a Ciróka Bábszínház 2017/2018-as évadában.

Kiszely Ágnes igazgató elmondta: növekszik a bérletet váltó nézőik száma, az elmúlt évadban már csaknem 7 500 bérletesük volt. Beszélt arról is, hogy a Figura Stúdió Színház meghívására az erdélyi Gyergyószentmiklósra utazott társulatuk, ahol egy háromrészes vendégjátékra kérték fel tagjait. Egy hét alatt öt alkalommal játsszák el a Medveének című darabot, majd tavasszal a Rigócsőr király és az Így volt című tantermi előadással lepik meg az erdélyi gyermekeket és fiatalokat.

A Ciróka Bábszínház idei évadának első bemutatója az Andersen-mese alapján született A vadhattyú című, iskolásoknak szóló előadás lesz. Nagy Orsolya átiratát Szenteczki Zita rendezi. Az odaadásról, önfeláldozásról és az ok nélküli kirekesztésről szóló darab érdekessége, hogy zömmel fiatal pályakezdők munkája.

Bemutató lesz a Hogyan fogjunk csillagot? című történet is. Theo, a földre szállt kisangyal égi-földi kalandjait és egy kisfiúval kötött barátságát Gimesi Dóra írta, és Kuthy Ágnes viszi színre.

Egy vásári kesztyűsbábjáték formájában ismerhetik meg az érdeklődők Max és Móric, a két csibész kisfiú csínytevéseit és kalandjait. Wilhelm Busch regénye alapján Nagy Viktória óvodásoknak szóló történetét Schneider Jankó rendezi majd.

Bertie és egy fehér oroszlánkölyök életre szóló barátságát meséli el A lepkeoroszlán című, iskolásoknak szóló, szintén új darab. Kolozsi Angéla Michael Morpurgo azonos című gyermekregényéből írt meséje Vidovszky György rendezésében lesz látható.

Fabók Mariann humorban bővelkedő páratlan játékát ismerhetik meg a gyerekek az Egyszeri királyfi című előadásban. A népmesék felhasználásával készült bábos darab számos elismerést és méltató kritikát kapott.

A Budaörsi Latinovits Színházzal együttműködve elevenedik meg a jól nevelt kutya és az elkényeztetett nyúl története az Ebcsont és nyúlcipő című darabban. A mulatságos, elgondolkodtató történetet az elfogadásról Kolozsi Angéla írta, rendezője pedig Kuthy Ágnes. Az előadás végén a gyermekek egy terápiás kutyával is megismerkedhetnek.

A Ciróka Bábszínház idei évadában is lesz új babaelőadás tavasszal. Az egy éven felülieknek készülő Csoda című darab a kicsiny hernyó gyönyörű pillangóvá változásának varázslatos folyamatát mutatja meg.

Újraindítja a társulat a korábbi nagysikerű kórházi előadásokat is. Havonta egy alkalommal a megyei kórház gyermekosztályán Az aranyszőrű bárány című mesét kézműves foglalkozás követi majd.

Kiszely Ágnes emlékeztetett: a Ciróka Bábszínház Pestiek a Budai utczában című felnőtt sorozatát 2004-ben azért hívta életre, hogy színesítse a város felnőtteknek szóló programkínálatát. Az idei, 14. évadjában három előadással várják nézőiket. Az Orlai Produkció és a Füge közös előadása, az Egyasszony Kecskemétre érkezik, csakúgy mint a Trafó Magyar akáca. Az Eszme és a Manna közös produkciója, a Macskaherceg kilencedik élete pedig egy felnőtteknek szóló, gyönyörű mese, amelynek izgalmas formanyelve különleges színházi élményt ígér.

A kecskeméti bábszínház a korábbi előadásaiból újra műsorára tűzi a legkisebbeknek a Kuckómóka, a Kukucs!, a Csigaház és a Hintapalinta című előadásait; valamint a foglalkoztató játékkal egybekötött darabjait, az Almafácskát és a Kenyérből kelt mesét, továbbá a hat évnél idősebbeknek szóló kortárs témákat, a Hamupipőke, a Rigócsőr király és a Tündér ballonkabátban című előadásokat. Ez utóbbi, Kecskemétről szóló mese a város 650 éves születésnapja alkalmából lesz újra látható.

Folytatódnak az osztálytermi előadások is. Az idei évadban a Címzett: Anyegin, az Egymás és az Így volt darabokkal találkozhatnak ismét az iskolások. A klasszikusok kedvelőinek Muszorgszkij Egy kiállítás képeivel készülnek, ami Ravel nagyzenekari átirata színpadon.

A karácsonykor ismét bekukucskálhatnak a gyermekek a Mikulás kuckójába, ahol interaktív kiállítás és előadás is várja az óvodásokat, illetve iskolásokat.

Kaszás Villő pedig az ismert bibliai történetet eleveníti fel régi betlehemes hagyományok megújításával, muzsikával és énekszóval a József mondá Máriának című karácsonyi játékban, melyet Rumi László rendezett.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
 
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
Aforizmák
„ Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött."
Karinthy Frigyes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ