Vendégjáték Erdélyben, öt új bemutató a Ciróka Bábszínház új évadában
Dátum: 2017. október 4., szerda, 8:46

Háromrészes erdélyi vendégjáték, öt új bemutató, valamint felnőtt, osztálytermi és kórházi előadások is szerepelnek a Ciróka Bábszínház 2017/2018-as évadában.

Kiszely Ágnes igazgató elmondta: növekszik a bérletet váltó nézőik száma, az elmúlt évadban már csaknem 7 500 bérletesük volt. Beszélt arról is, hogy a Figura Stúdió Színház meghívására az erdélyi Gyergyószentmiklósra utazott társulatuk, ahol egy háromrészes vendégjátékra kérték fel tagjait. Egy hét alatt öt alkalommal játsszák el a Medveének című darabot, majd tavasszal a Rigócsőr király és az Így volt című tantermi előadással lepik meg az erdélyi gyermekeket és fiatalokat.

A Ciróka Bábszínház idei évadának első bemutatója az Andersen-mese alapján született A vadhattyú című, iskolásoknak szóló előadás lesz. Nagy Orsolya átiratát Szenteczki Zita rendezi. Az odaadásról, önfeláldozásról és az ok nélküli kirekesztésről szóló darab érdekessége, hogy zömmel fiatal pályakezdők munkája.

Bemutató lesz a Hogyan fogjunk csillagot? című történet is. Theo, a földre szállt kisangyal égi-földi kalandjait és egy kisfiúval kötött barátságát Gimesi Dóra írta, és Kuthy Ágnes viszi színre.

Egy vásári kesztyűsbábjáték formájában ismerhetik meg az érdeklődők Max és Móric, a két csibész kisfiú csínytevéseit és kalandjait. Wilhelm Busch regénye alapján Nagy Viktória óvodásoknak szóló történetét Schneider Jankó rendezi majd.

Bertie és egy fehér oroszlánkölyök életre szóló barátságát meséli el A lepkeoroszlán című, iskolásoknak szóló, szintén új darab. Kolozsi Angéla Michael Morpurgo azonos című gyermekregényéből írt meséje Vidovszky György rendezésében lesz látható.

Fabók Mariann humorban bővelkedő páratlan játékát ismerhetik meg a gyerekek az Egyszeri királyfi című előadásban. A népmesék felhasználásával készült bábos darab számos elismerést és méltató kritikát kapott.

A Budaörsi Latinovits Színházzal együttműködve elevenedik meg a jól nevelt kutya és az elkényeztetett nyúl története az Ebcsont és nyúlcipő című darabban. A mulatságos, elgondolkodtató történetet az elfogadásról Kolozsi Angéla írta, rendezője pedig Kuthy Ágnes. Az előadás végén a gyermekek egy terápiás kutyával is megismerkedhetnek.

A Ciróka Bábszínház idei évadában is lesz új babaelőadás tavasszal. Az egy éven felülieknek készülő Csoda című darab a kicsiny hernyó gyönyörű pillangóvá változásának varázslatos folyamatát mutatja meg.

Újraindítja a társulat a korábbi nagysikerű kórházi előadásokat is. Havonta egy alkalommal a megyei kórház gyermekosztályán Az aranyszőrű bárány című mesét kézműves foglalkozás követi majd.

Kiszely Ágnes emlékeztetett: a Ciróka Bábszínház Pestiek a Budai utczában című felnőtt sorozatát 2004-ben azért hívta életre, hogy színesítse a város felnőtteknek szóló programkínálatát. Az idei, 14. évadjában három előadással várják nézőiket. Az Orlai Produkció és a Füge közös előadása, az Egyasszony Kecskemétre érkezik, csakúgy mint a Trafó Magyar akáca. Az Eszme és a Manna közös produkciója, a Macskaherceg kilencedik élete pedig egy felnőtteknek szóló, gyönyörű mese, amelynek izgalmas formanyelve különleges színházi élményt ígér.

A kecskeméti bábszínház a korábbi előadásaiból újra műsorára tűzi a legkisebbeknek a Kuckómóka, a Kukucs!, a Csigaház és a Hintapalinta című előadásait; valamint a foglalkoztató játékkal egybekötött darabjait, az Almafácskát és a Kenyérből kelt mesét, továbbá a hat évnél idősebbeknek szóló kortárs témákat, a Hamupipőke, a Rigócsőr király és a Tündér ballonkabátban című előadásokat. Ez utóbbi, Kecskemétről szóló mese a város 650 éves születésnapja alkalmából lesz újra látható.

Folytatódnak az osztálytermi előadások is. Az idei évadban a Címzett: Anyegin, az Egymás és az Így volt darabokkal találkozhatnak ismét az iskolások. A klasszikusok kedvelőinek Muszorgszkij Egy kiállítás képeivel készülnek, ami Ravel nagyzenekari átirata színpadon.

A karácsonykor ismét bekukucskálhatnak a gyermekek a Mikulás kuckójába, ahol interaktív kiállítás és előadás is várja az óvodásokat, illetve iskolásokat.

Kaszás Villő pedig az ismert bibliai történetet eleveníti fel régi betlehemes hagyományok megújításával, muzsikával és énekszóval a József mondá Máriának című karácsonyi játékban, melyet Rumi László rendezett.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
 
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
Aforizmák
„ Egy nő még mindig kiszámíthatóbb, mint egy elektron."
Mérő László
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ