A Család ellen nincs orvosság című bohózatot mutatják be Zalaegerszegen
Dátum: 2017. október 6., péntek, 20:58

Ray Cooney a Család ellen nincs orvosság című bohózatát mutatják be Besenczi Árpád rendezésében szombaton Zalaegerszegen, a Hevesi Sándor Színházban.

A kortárs angol szerzőt már ismeri a zalaegerszegi közönség, a Miniszter félrelép című művét egy korábbi évadban nagy sikerrel mutatta be a társulat - mondta el az MTI-nek Besenczi Árpád színházigazgató. A darabválasztás indoklásaként azt is elmondta, hogy a Család ellen nincs orvosság című bohózat teljesen más miliőben, "kicsit titokzatos, misztikus világban", egy kórházban játszódik.

A színre vitt történet egyben lehetőséget ad arra is, hogy bemutassák, milyen következményei lehetnek egy "ártatlannak tűnő" hazugságnak - hangsúlyozta a rendező, aki egyben a darab főszerepét játssza.

Az előadás helyszíne London egyik elegáns kórháza, Dr. Mortimore főorvos a neurológus-konferencia nyitóelőadására készül. Az orvosi pihenőszobába betoppan a főorvos tizennyolc évvel ezelőtti szeretője, és rövidesen megérkezik a titkos viszonyukból származó közös gyermekük is, egy punk fiú. A főorvos a kényes helyzetben kollégáját kéri meg, hogy ideiglenesen vállalja el az apaságot. Az események összekuszálódnak, nem várt fordulatot vesznek. A történet a szereplők - a főnővér, a rendőrőrmester, a mama - megjelenésével abszurditásba csap át: ruhát kell cserélni, a férfiak nőnek öltöznek. A kacagtató előadás végén a szálak elsimulnak, és végül minden megoldódik - ismertette Besenczi Árpád.

Az MTI kérdésére elmondta: nagyobb szellemi koncentrációt igényel, hogy rendezőként úgy kell színpadra állítni az előadást, hogy közben a saját szerepét játssza. A jelenetek, szituációk kidolgozására kiemelt figyelmet fordítottak, ugyanakkor a színészek nagyobb alkotói szabadságot kaptak, a darab keretein belül számos lehetőségük van az improvizációkra.

A szerepeket a zalaegerszegi előadáson Mihály Péter, Debrei Zsuzsanna, Kiss Ernő, Czegő Teréz, Bálint Péter, Kovács Olga, Helvaci Ersan, Andics Tibor, Szakály Aurél és Mester Edit játssza.

A díszletet Mészáros Tibor, a jelmezeket Szőke Julianna tervezte. Korábbi munkáikból a teátrum alapításának 35. évfordulója alkalmából a színház előcsarnokában nyílik szombaton kiállítás.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„ Az idő a legdrágább anyag, amiből az életünk készül."
Sütő András
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ