BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Cseh színházi fesztivál a Katona József Színházban
Dátum: 2017. október 13., péntek, 9:19

Csekkold! címmel november 3. és 5. között cseh színházi fesztivált rendeznek a budapesti Katona József Színházban. A programban Macbeth- és Anna Karenina-feldolgozás, felolvasószínház, könyvbemutató és koncert is szerepel.

A cseh színház legújabb és legaktuálisabb darabjait felvonultató Csekkold! cseh kortárs színházi fesztivál harmadik alkalommal érkezik a Katona József Színházba - olvasható a budapesti Cseh Centrum és a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a program keretében három klasszikus darab radikálisan kortárs változata látható, két új cseh drámát pedig a Katona József Színház színészei adnak elő felolvasószínházi formában.

A fesztivál programja szerint november 3-án, pénteken a nagyszínpadon látható Frána Srámek Hold a folyó felett című műve. Anna Petrzelková rendezésében ez az egyébként poétikus darab az elfecsérelt élet és a be nem teljesülő emberi kapcsolatok tragikomédiává válik. A Slovácké divadlo Uherské Hradiste cseh nyelvű előadása magyar és angol felirattal látható.

November 4-én, szombaton és 5-én, vasárnap a Kamrában KAR/ Halotti tor címmel a Studio Damúza előadása látható cseh és angol nyelven, magyar felirattal. A produkció tárgyak színháza és koncert az Anna Karenina motívumaira. Az előadás az orosz klasszikus regény alapján a szlovén bábos és zenész, Matije Solce vezetésével született, aki egyúttal a Fekete Seretlek zenekar frontembere is.

Szintén november 4-én, a nagyszínpadon látható a Macbeth (Too much blood), a Divadlo Na zábradlí előadása angol nyelven magyar felirattal. A budapesti közönség számára már ismert színház (Velvet Havel, Voskovec és Werich levelezése) mutatkozik be egyedi Shakespeare-adaptációval. A fekete humorral átszőtt előadás lecsupaszított, címszavas angol nyelven játszódik.

November 5-én a Sufniban felolvasószínházi produkcióra és könyvbemutatóra várják a közönséget. A Csekkold! rendszeresen bemutatja a cseh drámaírók legújabb munkáit is. Az idén, a Katona József Színház színészeivel és rendezőivel együttműködve, a fiatal Tereza Verecká A köves, köves pusztában, valamint a már neves drámaíró, Milan Uhde Csoda a fekete házban című drámáját mutatják be. Egy közös téma köti össze a két művet - a család és a vagyon. Míg az egyikben a végrehajtási határozat, a másikban a halál és a hagyatéki tárgyalás játssza a főszerepet. És, ahogy ez már a cseh daraboknál lenni szokott, egyik sem nélkülözi az abszurditást és a humort. Ezen az estén mutatják be a Napkút Kiadó gondozásában megjelenő cseh drámaantológiát is.

A fesztivál zárásaként este a Kamrában a Fekete Seretlek ad ingyenes koncertet. A Fekete Seretlek egyszerre élőzenei és színházi projekt, ami a klezmertől Svédországon és a Balkánon át Oroszországig bárhonnan ihletet merít. A hagyományos népzenei motívumokat és az egész világból gyűjtött dalokat feldolgozva és átalakítva új formákat és kompozíciókat hoznak létre. Harmonika, cselló, trombita, nagybőgő, hegedű, cajón és öt hang - a 2004 óta működő együttest hat zenész-színész alkotja, akik bár különböző évfolyamokban, de mindannyian a prágai színművészetin, a DAMU-n végeztek. Lendületes koncertjeik kabarészerűek, sosem ismétlődnek, mindig az adott helyszínhez alkalmazkodva improvizálnak.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
 
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
Aforizmák
„Minden vegetáriánus megváltozik, ha örököl egy szalámigyárat."
Moldova György
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ