Keleti vallások ősi rítusaival elmélkedik a halálról az Élőkép Színház előadása
Dátum: 2017. október 31., kedd, 21:49

Keleti vallások ősi rítusaival elmélkedik az életről a halál tükrében az Élőkép Színház A szőnyeg című interaktív előadása, amelyet november 3-án, 4-én és 5-én láthat a közönség a Bethlen Téri Színházban.

A teátrum ősi keleti vallások misztikus rítusaival készül mindenszentek ünnepére, és teszi lehetővé előadásonként mindössze négy néző számára, hogy bekapcsolódjon az életről és a halálról való elmélkedésbe - közölték az alkotók az MTI-vel.

A színház szerint a modern mindennapokból eltűntek azok a rítusok, amelyek feldolgozhatóvá tették a gyászt, az emberi lét legfájdalmasabb érzését, pedig a magyar paraszti kultúrában még nem olyan régen is kötött menete volt a halálnak a ravatalozástól a virrasztáson és siratáson át a halotti torig és a halotthoz kötődő babonákig, amelyek megkönnyítették az életben maradottaknak a búcsúzást.

Az ismertetés szerint A szőnyeg című interaktív előadás ezért a gyász megértéséhez az iszlám misztikus irányzata, a szufizmus egyik alapgondolatát hívja segítségül, miszerint ha valaki meghal, megkezdi zarándokútját az örökkévalósággal való egyesülés felé. Halottak napja alkalmából három napon át óránként indul a "sivatagi zarándoklat", amelynek során megismerheti a közönség, hogy a szufik miként köszönnek el halottaiktól, és milyen rítussal készülnek a halálra.

Az alkotókat a szufizmus és a buddhizmus inspirálta, ugyanakkor az előadás a nyugati ember víziója a Kelet titokzatos világáról, amelyben Antoine de Saint-Exupéry kevesek által ismert, Citadella című művéből idéznek a színészek.

A közlemény szerint A szőnyeg igazi különlegessége abban rejlik, hogy egyszerre csupán négy ember lehet részese a közös élményeknek, aminek köszönhetően a személyesség, a személyes történetek kerülnek előtérbe. A résztvevők útjuk során újraélhetik az elveszített szeretteiktől való búcsúzás emlékét. A beavatás elemei képek, szövegek és érinthető díszelemek, amelyek elvezetnek egy keleti szőnyeg motívumaiból kirajzolódó valóság egyre mélyebb rétegeibe - írják.

Idén hetedszerre mutatják be Budapesten a darabot, amely nyáron a tajpeji World Stage Design 2017 kiállításon vendégszerepelt.

Az előadás magyar nyelven három napon át, összesen 14 alkalommal lesz látható, az angol nyelvű előadást vasárnap két időpontban rendezik meg.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
 
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
Aforizmák
„ Mondj néha igazat, hogy higgyenek neked, amikor hazudsz."
Jules Renard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ