Új színházi játszóhely nyílik Budapesten
Dátum: 2017. november 8., szerda, 12:17

Új színházi játszóhely nyílik Budapesten: a Nemes Színpad a kelenföldi Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnáziumban várja a közönséget első előadásaival, amelyeket a héten mutatnak be.

"Az elmúlt években olyan színházi értékek halmozódtak fel, annyi előadást tartottunk országszerte és külföldön, hogy szerettük volna, ha ez intézményesülne, minél több nézőhöz juthatna el, ezért hoztuk létre a Nemes Színpadot" - mondta el kedden az MTI-nek Keresztúri József igazgató hozzáfűzve, hogy a művészeti középiskolában számos nívós szakmai elismerésben részesült és fesztiváldíjas előadás született már.

A Nemes Színpad - közösségi színházi műhely előadásait a középfokú színész- és táncos képzést nyújtó iskola 30, 50 és 150 néző befogadására alkalmas színházi termeiben tartják. Az előadásokra a kamasz és felnőtt korosztályt egyaránt várják, de lesznek kisiskolásoknak készült előadásaik is.

Az első nagyközönségnek szánt előadásokat az intézmény nyílt napjai alkalmából a héten mutatják be az iskola 150 férőhelyes Arisztotelész gümnaszion termében. Kedden a Drágaszág című mozgásszínházi darabot, szerdán a tánctagozat koreográfiáiból válogató Táncetűdöket, csütörtökön pedig a végzős gyakorlatos színészosztály előadásában Szécsi Magda Pogánytűz című drámáját láthatják a nézők.

Prózai, táncos és zenés színházi programokat egyaránt műsorra tűznek. A tervek között szerepel Tasnádi István Közellenség, Martin McDonagh A kripli, Bozsik Yvette Tavaszi áldozat, Bertolt Brecht Kaukázusi krétakör című műve, valamint a Chicago című musical bemutatása is.

Az igazgató arról is beszélt, hogy a fővárosi középiskolás osztályok számára külön diákszínházi bérletes programot kínálnak a Fővárosi Önkormányzat Iskolakapun kívüli programjának támogatásával.

"A Nemes Nagy pedagógia programjának része, hogy az alapozó évek után a 11. és 12. osztályban már olyan előadásokat hoznak létre, amelyek közönség előtt is megméretnek" - mondta Keresztúri József.

"A saját előadások mellett kilenc színházban szerepelnek a gyerekeink, a fővárosban mások mellett a Karinthy Színházban, a József Attila Színházban és a Vígszínházban, vidéken pedig a székesfehérvári Vörösmarty Színházban és a budaörsi Latinovits Színházban. És rendszeres fellépői vagyunk a József Attila és a Nemzeti Színház Ádámok és Évák rendezvényén prózai és táncszínházi előadásokkal" - sorolta az igazgató.

A Nemes Színpadon meghívott, külsős előadásokat is vendégül látnak majd. Az intézménynek ebben is van gyakorlata, rendszeresen rendeznek országos fesztiválokat, amelyen az ország legjobb diákszínházi előadásait fogadják - mesélte Keresztúri József.

A Nemes Színpad programjáról a kulturális programokkal foglalkozó és színházi portálok mellett a nemessuli.hu honlap nyújt tájékoztatást.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
 
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
Aforizmák
„Céltalan élet nem lehet tiszta."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ