Megújult a József Attila Színház
Dátum: 2017. december 17., vasárnap, 7:48

Megújult a József Attila Színház; a hat éve tartó munkálatok során több mint 700 millió forintot költöttek a teátrum korszerűsítésére, melynek eredményeként az erősen leromlott állapotú épület belső terei mellett a homlokzatát is felújították - hangzott el a teátrumban csütörtökön Budapesten.

Nemcsák Károly, a színház igazgatója sajtótájékoztatón felidézte: a több szakaszban zajló felújítás során, az elmúlt hat évben 700 millió forintot költöttek a munkálatokra, melynek kétharmad részét a teátrum fenntartója, a Fővárosi Önkormányzat finanszírozta.

Felidézte: elsőként a színpadtechnika, a művészöltözők és az irodaépület korszerűsítése zajlott le, amit a nézőtéri székek cseréje és a fűtéskorszerűsítés követett. Megújult a parkoló, az összes közönségforgalmi terület és az első emeleti kiállítóterem is. Az előcsarnok modern, elegáns külsőt kapott. A bejáratnál pedig József Attila Színház Café néven kávézó nyílt, amely a 2017/2018-as évadtól kezdődően az irodalmi műsorok és kis szereplőszámú estek játszóhelyéül szolgál. A leglátványosabb a homlokzat szigetelése volt 2017-ben. A színház saját erejéből a főbejárat homlokzata fölé ledvilágításos hirdetőfelületet készült, amelyen az aktuális műsorokról tájékozódhat a közönség. Emellett korszerűsítették a díszletraktárat is, valamint modernizálták a stúdiószínpad szellőzési rendszerét.

Az eseményen részt vett Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, aki elmondta: fontos, hogy a színház mindenkié legyen. Ennek jegyében a teátrum a mozgássérültek számára is akadálymentesen megközelíthetővé vált, az indukciós hurok beépítését követően pedig a hallássérült nézők is élvezhetik a nagyszínpadi előadásokat - tette hozzá.

Nemcsák Károly a sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy a színház következő bemutatója Verebes István és Nemlaha György történelmi revüje, a Lucifer show című darab lesz. A 20. századot az adott korok dalaival megidéző produkciót december 16-án mutatják be és szinte az egész társulat játszik benne.

Verebes István azt mondta: a darab célja, hogy "zavart keltsen és gondolatokat ébresszen arról a századról, amelynek a hordalékait ma is tapossuk". "Bizonyos korszakokat nem lehet kiűzni magunkból" - tette hozzá a rendező, aki szerint a történet során bemutatott hat történelmi fordulópont "léha" dalai tökéletesen kifejezik annak a kornak a kataklizmáját, szorongását, kritikáját, amelyben születtek. A különböző korok hangulatát idéző zenék mellé Darvas Ferenc zongorajátéka adja az alapot.

A történet során Lucifer mutatja meg a 20. század történéseit Ádámnak és Évának, a századforduló szilvesztere a vurstliban, a trianoni szerződés aláírásának napja egy orfeumban, a nyilas hatalomátvétel egy bordélyban, Rákosi Mátyás születésnapja egy üzemi rendezvényen, a szovjet csapatok november 4-i bevonulása egy vidéki szálloda éttermében, a Varsói Szerződés csapatainak csehszlovákiai inváziója az Ifjúsági Parkban éri az első emberpárt. Az előadás, melynek első bemutatója 2002-ben volt Szolnokon, Mira János díszleteivel, Tordai Hajnal jelmezeivel látható a József Attila Színházban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
 
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
Aforizmák
„ A probléma csak ennyi: művész tudsz-e maradni, miközben felnőtté válsz, mert minden gyermek művész."
Pablo Picasso
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ