A vidéki nemzeti színházak közül a pécsi kapja idén a legtöbb állami támogatást
Dátum: 2018. január 8., hétfő, 8:21

Az öt nemzeti minősítésű vidéki teátrum közül a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) kapja idén a legnagyobb összegű - 527 millió forintos - állami támogatást - jelentette be a kultúráért felelős államtitkár pénteken.

Mint Hoppál Péter pécsi sajtótájékoztatóján kiemelte, a debreceni, miskolci, szegedi, győri és pécsi teátrumok támogatására szolgáló korábban csaknem 2,5 milliárd forintos költségvetési keret az idei évre 110 millió forinttal nőtt.

Ebből a növekményből a Pécsi Nemzeti Színház 61 millió forintot kap - ismertette a politikus, megjegyezve, hogy a pécsi színháznak a korábbi években a többi teátrumhoz képest, teljesítményét is figyelembe véve, méltánytalan lemaradása volt a finanszírozásban.

Míg a korábbi esztendőkben a PNSZ 400, majd 440 millió forintos támogatásban részesült, a másik négy vidéki nemzeti színház támogatása meghaladta az 500 millió forintot - mondta.

Hoppál Péter emlékeztetett arra, hogy ezt a hátralékot az elmúlt 3-4 évben egyedi államtitkári döntésen alapuló kiegészítésekkel ellensúlyozták. A PNSZ állami támogatásának növekedését az intézmény szakmai teljesítményével és magas mutatóival indokolta az államtitkár, aki egyúttal gratulált a pécsi társulat munkájához. Az államtitkár kiemelte: a PNSZ elfoglalta méltó helyét a vidéki színházi szcénában.

Hoppál Péter beszámolt arról is, hogy PNSZ-ből 57 év után tavaly önállósodott Pécsi Balett tavalyi 50 millió forintos rendkívüli állami támogatása 2018-tól beépült a központi költségvetés bázisába. Az összegeken felül a tánctársulat bővítésének céljára idén további 10 millió forintos különtámogatást is biztosítanak - tette hozzá.

Az ugyancsak nemzeti besorolású, pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) számára 2018-tól 90 millió forintos állandó finanszírozás-növekedést sikerült elérni - közölte. Az államtitkár elmondta azt is, hogy a PFZ 440 millió forinttal többet kap, mint a többi vidéki nemzeti besorolású együttes.

Rázga Miklós, a PNSZ igazgatója a támogatást megköszönve arról beszélt, hogy a teátrum történetben először, a legutóbbi időszakban átlépték 125 ezres fizető nézőszámot.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
Aforizmák
„ Az ember élete nem az, ami megtörtént vele, hanem az, amire emlékszik, és ahogyan visszaemlékszik rá."
Gabriel Garcia Marquez
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ