Kortárs dráma, gyermekdarab és balettpremier a Szegedi Nemzeti Színház februári műsorán
Dátum: 2018. január 19., péntek, 9:36

1956-ban játszódó kortárs drámát, zenés gyermekdarabot és három részből álló balettestet láthatnak a Szegedi Nemzeti Színház nézői a februári bemutatók között.

Február 9-én tartják Térey János és Papp András Kazamaták című drámájának szegedi premierjét. Máté Gábor rendező a teátrum műsorát bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a történet 1956. október 30-án játszódik: a Köztársaság téren a felfegyverzett forradalmárok megtámadták a pártházat, a harcok pedig lincseléssé fajultak. A történészek a mai napig nem tudtak megegyezni abban, mi történt a téren, ez pedig magában rejti azt a konfliktuslehetőséget, melyet egy darámnak hordoznia kell - fogalmazott a művész.

Szegeden 1991-ben tartották Békés Pál A félőlény című meséjének ősbemutatóját. Február 16-án a darab Várkonyi Mátyás által áthangszerelt változatát állítják színpadra.

Tóth Miklós rendező elmondta, hogy a mese az utolsó kiserdőben játszódik, ahol a szörnyek még nem vették át a hatalmat, de fenyegetettség érzése már megjelenik. A rendező úgy fogalmazott, a felnőttek és a gyermekek is tele vannak félelmekkel. A darab bemutatja, mit lehet ezekkel kezdeni, ha szembenézünk velük, beszélünk róluk.

Már több évre visszanyúló hagyomány, hogy a farsang időszakában egy produkcióhoz kapcsolódva a gyerekek a színpadon is bemutathatják jelmezüket. Ez idén február 17-én délelőtt A félőlény látványos, a gyermekek fantáziáját megmozgató díszletei között történik majd meg, a színpadra lépők között lesznek azok az egykori koraszülöttek és testvéreik, akiket a Korábban Érkeztem Alapítvány segít.

Háromrészes estet mutat be február 23-án a Szegedi Kortárs Balett a Kisszínházban. A művek közül kettőt tavaly ősszel a fővárosi közönség már láthatott a társulat alapításának harmincadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A Tabula Rasa című darab koreográfiáját Corneliu Ganea Hollandiában élő román származású művész, az Exit címűét pedig Czár Gergely, a társulat tagja készítette.

A Bernard Alba háza című mű koreográfusa Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője elmondta, kiindulópontként használta Federico García Lorca drámáját. A darab zenéjéül Manuel de Falla Bűvős szerelem című művét választotta. A produkciót a fővárosi nézők a Budapest Táncfesztiválon láthatják.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
Aforizmák
„ A fal mindig keményebb, mint a fejünk, amellyel be akarjuk törni."
Marie Curie
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ