A nagyváradi Szigligeti Színházat látja vendégül a Bethlen Téri Színház
Dátum: 2018. január 20., szombat, 12:00

Három előadással mutatkozik be a nagyváradi Szigligeti Színház Budapesten; a Bethlen Téri Színházban péntektől vasárnapig tartó Vendégváró Fesztivál programján Mrozek-dráma, Móricz-novella és Lázár Ervin-mese is szerepel.

Szögi Csaba, a Bethlen Téri Színház művészeti igazgatója a fesztivál pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a Vendégváró Fesztiválon minden évben egy-egy határon túli magyar színházi műhely mutatkozik be a Bethlen Téri Színházban.

Mint mondta, az előző években meghívott társulatok - a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a sepsiszentgyörgyi M Studio, a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat, a kolozsvári Váróterem Projekt és az Aradi Kamaraszínház - után ez alkalommal a Szigligeti Színház Nagyvárad vendégeskedik Budapesten. A színház mindhárom tagozata, a Nagyvárad Táncegyüttes, a Szigligeti Társulat és a Lilliput Társulat is bemutatkozik egy-egy előadással.

Szögi Csaba elmondta: az idén hatodik alkalommal megrendezett fesztivált péntek este a Nagyvárad Táncegyüttes Barbárok című, Móricz Zsigmond novellája alapján készült előadása nyitja meg. A produkció rendező-koreográfusa Györfi Csaba.

Szombat este a Szigligeti Társulat produkciójával folytatódik a program: a társulat Slawomir Mrozek Tangó című drámáját mutatja be, Harsányi Sulyom László rendezésében.

Vasárnap délelőtt a Lilliput Társulat A négyszögletű kerek erdő című előadására, Lázár Ervin meséjének színpadi adaptációjára várják a közönséget. Az előadás koreográfusa Györfi Csaba, a mesét az előadást rendező Szabó Attila írta színpadra.

Szögi Csaba elmondta: az esti előadások után kötetlen beszélgetést tartanak a színház kávézójában az alkotókkal és előadókkal. A fesztivál ideje alatt a Bethlen Galériában Tőkés Imola táncművész, koreográfus TÁNC-képző-(3)D-és című fotókiállítása, valamint Németh Lászlónak, a Szigligeti Színház grafikusának Fricskából színházplakát című kiállítása látható.

Czvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti Színház főigazgatója arról beszélt, hogy bár a három társulat szimbiózisban működik, megőrizték autonómiájukat, művészeti vezetőik állítják össze repertoárjukat. Kiemelte: mindhárom társulatnak saját fesztiválja van. A Nagyvárad Táncegyüttes nemzetközi tánc- és összművészeti fesztiválja az Infinite Dance Festival. A Lilliput Társulat a FuxFesztet, az erdélyi hivatásos bábszínházak találkozóját szervezi meg, a Szigligeti Társulat pedig a HolnapUtán Fesztivált.

A főigazgató elmondta: a nagyváradi színházban komplex tevékenységet folytatnak, több modulból álló iskola-programot működtetnek, lehetőségeket biztosítanak a pályakezdőknek, együttműködésekben, országos projektekben vesznek rész.

Az 1900-ban alapított, 2011-ben adminisztratív szempontból újjászervezett nagyváradi Szigligeti Színház Bihar megye legnagyobb magyar kulturális intézménye, a repertoárban a magyar és világirodalom klasszikus és kortárs darabjai egyaránt helyet kapnak- olvasható a színház honlapján.

Czvikker Katalin az MTI-nek elmondta: mintegy 350 előadást játszik évente a színház, a Szigligeti Társulat 150 főből áll, a művészszemélyzet 30 fő. A Nagyvárad Táncegyüttes 27 főt, a bábtársulat mintegy 20 főt számlál. A táncegyüttes és a színtársulat közös teret használ, a nagyszínházat és két stúdiót. A bábtársulatnak saját székhelye van, 150 férőhelyes nagyteremmel és 55 férőhelyes stúdióteremmel. A színház éves költségvetése mintegy 8,5 millió lej (mintegy 560 millió forint), a színház saját bevétele csaknem 12 százaléka az összes bevételnek.

Novák Eszter rendező, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője elmondta: nagy jelentősége van azoknak az alkalmaknak, amikor másféle közönségnek, más közegben mutathatják be produkcióikat, mert az mindig inspiráló és új tapasztalatokkal jár.

A Vendégváró Fesztivál fő támogatói Erzsébetváros Önkormányzata, az NKA és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, fővédnöke Vető Marietta, Erzsébetváros alpolgármestere. A fesztiválról bővebb információ a www.bethlenszinhaz.hu oldalon található meg.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
 
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
Aforizmák
„ Minden nevetés nélkül töltött nap elvesztegetett idő."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ