Berlin, Alexanderplatz - Bemutató a Katona József Színházban
Dátum: 2018. március 11., vasárnap, 8:10

Alfred Döblin Berlin, Alexanderplatz című regényét vitte színre a Katona József Színházban Kovács D. Dániel rendező. A darab a szombati bemutatót követően márciusban és áprilisban is 3-3 alkalommal látható.

A Berlin, Alexanderplatz szereplői a szegények, elesettek és kitaszítottak. A névtelen tömegek, akiknek élete egybeforrott a város életével. Főhőse, Franz Biberkopf szállítómunkás ittas féltékenységében megveri barátnőjét, aki később belehal sérüléseibe, Franzot pedig súlyos testi sértés miatt börtönbe zárják. Amikor kiszabadul, elhatározza: tisztességes ember lesz - olvasható az előadás ismertetőjében.

Mint írják, Döblin hitelesen ábrázolja a társadalom szorításában vergődő, és végül minden becsületes szándékát feladó embert. Hőse afféle fordított Mefisztóként "örökkön jóra tör, de rosszat mível". Jószándéka azonban nem rossz természetén bicsaklik ki, hanem tökéletes tudatlanságán. Hiába érzi saját bőrén, hogy kifordult sarkaiból a világ, nem tud vele mit kezdeni. Ez a tömegeket érintő élmény a 20-as évek Németországában a nácizmus legfőbb hajtóereje lett.

Alfred Döblin 1929-ben született regénye azokban az években játszódik, amikor a szerző írta a művet, 1927-től 1929-ig, a helyszín a weimari köztársaság. Ez egy kaotikus időszak és ugyanilyen kaotikus a regény is - mutat rá a rendező a színház honlapján közzétett videóban.

"Franz egyszerre naiv és tájékozatlan a négy év börtön után. Nem tudja megfejteni, hogy ez a világ hogy lehet ennyire mocskos. Ezen a kérdésen nem tud túllépni, mert nem talál rá magyarázatot. Elhiszi az ideológiák állításait, fontos számára, hogy békének és rendnek kell lennie. De valójában nem megy az ideológiák mélyére, nem olyan bárdolt az elméje, hogy a bonyolult összefüggéseket átlássa. Elsősorban a jót feltételezi mindenkiről és amit mondanak neki azt meg is csinálja" - idézi a honlap a főszerepet alakító Mészáros Bélát.

Az ajánló szerint a Berlin, Alexanderplatz megérdemelten foglal el különleges helyet a modern világirodalomban. Dos Passos Manhattan Transferjét (1925) szokták elődjének tekinteni mint nagyváros-regényt, és James Joyce Ulyssesét (1922) mint tudatmozgást, tudatáramot megfestő prózai alkotást. A regényből 1931-ben Piel Jutzi rendezésében készült film, 1980-ban Rainer Werner Fassbinder 14 részes minisorozatot készített a műből.

Alfred Döblin regénye nyomán a Katona József Színház előadásához a színpadi adaptációt Mikó Csaba készítette, a dramaturg Bíró Bence.

A produkcióban Mészáros Béla mellett Bezerédi Zoltán, Borbély Alexandra, Dankó István, Dér Zsolt, Elek Ferenc, Keresztes Tamás, Kocsis Gergely, Kovács Lehel, Mészáros Blanka, Pálmai Anna, Pálos Hanna, Pelsőczy Réka, Rujder Vivien, Szirtes Ági, Takátsy Péter, Tasnádi Bence, Vajdai Vilmos és Vizi Dávid szerepel.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
 
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
Aforizmák
„ A művészet sokkal inkább fátyol, mintsem tükör."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ