Megkezdődött az V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó
Dátum: 2018. április 12., csütörtök, 9:01

Megkezdődött az V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM). A Nemzeti Színház fesztiválján 14 ország 27 produkcióját láthatja a közönség április végéig.

A teátrum előtt tartott keddi budapesti megnyitón Vidnyánszky Attila, a színház igazgatója, a MITEM művészeti vezetője kiemelte, hogy az elmúlt öt év alatt a fesztivál felkerült az európai színházi térképre, sokan jelentkeznek, hogy részt szeretnének venni a találkozón.

Mint mondta, a MITEM-et öt évvel ezelőtt olyannak képzelték el, mint amilyen az idei lesz. A fesztiválon mindenféle színházi nyelv, megszólalási mód jelen van szerte a világból. A klasszikustól az avantgárdig látható produkció, Indiából és arab országokból is érkezik előadás.

Valerij Fokin, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház igazgatója, a fesztivál nyitóelőadásának, a Svejk.Visszatérés című darabnak a rendezője úgy vélte: manapság, amikor a világ, úgy tűnik, kezd megőrülni, talán a színház az utolsó lehetőség arra, hogy megőrizzük a békét, valamifajta józanságot. Együtt hidakat építünk, míg a politikusok felégetik a hidakat - mondta.

Mint a megnyitón elhangzott, a fesztivál eddigi öt évében összesen 24 ország 128 előadása szerepelt a programban.

Az április 29-ig tartó MITEM-en a Nemzeti Színház három színpadán a teátrum saját produkciói mellett orosz, ukrán, olasz, tunéziai, észt, német, szlovén, indiai, horvát, belga, libanoni, valamint Szerbiából és Romániából érkező határon túli magyar előadásokat láthat a közönség.

A MITEM-en látható lesz számos előadás a kortárs színház nagy mestereinek rendezései közül. Valerij Fokin rendezése mellett a litván Eimuntas Nekrosius és Rimas Tuminas, valamint az orosz Andrej Mogucsij és Viktor Rizsakov előadásai is szerepelnek a programban.

Ismét a fesztivál vendége lesz a milánói Piccolo Teatro, amely Antonio Latella rendezésében a Pinokkiót mutatja be.

Hangsúlyos az idei MITEM-en a német színház jelenléte. A Berliner Ensemble A kaukázusi krétakör és A bádogdob című előadása is szerepel a programban.

A fesztivál első hetében a keddi nyitóelőadás után szerdán újra látható a Svejk.Visszatérés című előadás, csütörtökön pedig Georg Büchner Woyzeck című darabjával, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésével, a budapesti Nemzeti Színház új produkciójával folytatódik a találkozó.

Pénteken a moszkvai Vahtangov Színház Rimas Tuminas rendezésével, Szophoklész tragédiájával, az Oidipusz királlyal mutatkozik be a fesztiválon, emellett pénteken és szombaton is látható a Nemzeti Színház III. Richárd című előadása. Szombaton este egy ukrán produkció, Jaroszlav Fedorisin rendezésében Csehov Cseresznyéskert című darabja látható ingyenes szabadtéri előadásként.

A szombati és a vasárnapi programban is szerepel a Berliner Ensemble-tól a színházat alapító Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című műve Michael Thalheimer rendezésében.

Az előadások mellett szakmai programokat, találkozókat, kerekasztal-beszélgetéseket, kiállításokat is rendeznek a fesztiválon. A MITEM záróelőadása április 29-én az Ivanov lesz Eimuntas Nekrosius rendezésében, a horvát nemzeti színház előadásában. A programról bővebb információ a www.mitem.hu oldalon olvasható.

A MITEM megnyitóján a színház igazgatója Valerij Fokin rendezővel együtt húzta fel a fesztivál zászlóját.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„ A hiúságnak nincsenek fokozatai, legfeljebb az ügyességnek, amellyel eltitkoljuk."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ