Kilenc bemutatót tervez a Békéscsabai Jókai Színház a 2018/2019-es évadban
Dátum: 2018. április 13., péntek, 12:31

Kilenc bemutatót tervez a Békéscsabai Jókai Színház a 2018/2019-es évadban, ebből hat magyar szerző műve - jelentette be a színház igazgatója pénteken sajtótájékoztatón.

Seregi Zoltán elmondta, hogy Szente Béla történelmi játéka, a Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából készült Szárnyad árnyékában ősbemutató lesz. Emellett kiemelte a gyermekszínházi előadások közül Az igazmondó juhász és az aranyszőrű bárány új feldolgozását, valamint a Rákosi Viktor regényéből Nemlaha György által adaptált Elnémult harangokat, amelyet szintén új átdolgozásban fognak előadni.

Ezek mellett az új évadban Arthur Miller Pillantás a hídról, Noel Coward Vidám kísértet, Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című műve, valamint az Alul semmi zenés vígjáték szerepel a felnőtt és ifjúsági színházi bemutatók sorában.

A gyermekszínházi bemutatók között tervezik a Kukac Kata kalandjait és A sHÓwkirálynő zenés mesejátékot - közölte Seregi Zoltán.

Az igazgató elmondta, hogy az idei évben a békéscsabai közgyűlésnek jelentősen csökkentenie kellett a város költségvetését, ami hatással volt a színházra is, 55 millió forinttal csökkent a város által adott támogatás. Emellett a kötelező béremelést és a kulturális járulék befizetését sem kompenzálja az állam és az önkormányzat, így több mint 120 millió forinttal kevesebből gazdálkodhatnak a következő évadban.

Hangsúlyozta, hogy a minőségből nem engednek, de a mennyiséget csökkentik, ezért lesz az idei tizenkettőhöz képest csak kilenc bemutató az új évadban. Emellett kevesebb darabot játszanak a Békéscsabai Nyár programsorozaton is.

Kevesebb vendégművészt tudnak fogadni a spórolás miatt, de a rendezők között a jövő évadban is lesznek meghívott művészek, mint például Csiszár Imre, Kiss József, a Szolnoki Szigligeti Színház művészeti vezetője és Bozsó József; színészek közül pedig Papp Barbara, aki korábban is több darabban játszott a színházban, és az új évadban is visszatér legalább három szerepben - mondta az igazgató.

Jövőre is repertoáron marad a Monte Cristo grófja, az Egy őrült naplója, A beszélő köntös, a Leszállás Párizsban, az Ősvigasztalás, a Hajnalban, délben, este és a My Fair Lady című darabok.

Seregi Zoltán szólt arról, hogy májusban a Vagina monológok című könyv alapján készült Break the Chain angol nyelvű monodrámával részt vesznek az ukrajnai Melpomenia Tavrii Nemzetközi Színházi Fesztiválon.

Tervezik, hogy a Tamási Áron műve alapján készült Ősvigasztalást egy erdélyi turnéra viszik, a Gyulai Várszínházban a Micimackót, Tokajban pedig valószínűleg a Monte Cristo grófját játsszák majd a nyáron. A Szarvasi Vízi Színházba négy darabot is elvisznek - tette hozzá.

Június 9-én, a nyilvános évadzáró társulati ülés napján nagyszabású gálaműsort ad az idén 25 éves Színitanház, ahova a jelenlegi és egykori tanárokat és diákokat is visszavárják - közölte az igazgató.

A bérleteket április 24. és május 23. között lehet megújítani; új bérletek vásárlására május 24-től van lehetőség - közölte Ragány Misa sajtó- és marketingreferens.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
Aforizmák
„ A mozi olyan, mint az élet, csak az unalmas részeket kivágták belőle."
Alfred Hitchcock
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ