Az út belül van
Dátum: 2006. november 16., csütörtök, 10:57
Folytatódik Papp János útinapló sorozata a Vidám Színpadon. A nagy sikerű El Camino-est után Észak fok, titok… - címmel, lappföldi utazásáról mesél november 26-án.

„Mitől van állandóan mehetnékem? A Mount Everestet megmászó Sir Hillary közhelyszámba menő válasza idevág: „Mert ott van." –Jelen esetben az Út. Ha már milliónyi zarándok járta, és te a nyomukban mész, akkor azért, ha a rénszarvas-csapásokat járod, akkor azért izgalmas, titokzatos és ajándékosztó minden út. Tehát, menni kell. A fizikai és a lelki megpróbáltatás egyaránt nehéz, de egy saját készítésű aforizma ismételgetése segít: „Minden legyőzött holtponttal egy-egy lépést hátrál a halál.

(...)

Az út belül van. Éppen ezért az én naplóim sem csak a látnivalókról szólnak. Az igazi ajándéka az utaknak az, amit megindítanak bennem gondolatban, érzésben. A belső utat végigjárva lehet csak eljutni a célig. Sőt a belső út, maga a cél. A legnagyobb örömforrás az út közbeni pihenők, az étel és az ital. A végére érve a vállalás teljesítésének öröme, és az emlékek, amelyek egyre mélyülnek, ahogy múlik az idő. Szíven ütő élmény volt, amikor egy menedékház mellett tébláboltam egy üres vödörrel, mert a patakban nem volt víz, mi pedig ott akartunk éjszakázni. Egy arra járó finn turistacsapat néhány tagja, hallva a helyzetet, szó nélkül a vödrömbe ürítette a kulacsát. Még most is ott állok megkövülten, pedig van ott elég kő.

(...)

Többen kérdezik, miért érzem belső szükségét, hogy mindezt megosszam a közönséggel? Erre én azt felelem, ez nem belső szükség, hanem kötelesség. Akit tálentummal áldott meg a sors – ahogy a bibliai példabeszédből ismerjük – akkor cselekszik helyesen, ha a rábízott tálentumot kamatostul adja vissza. Így hát, amíg a lábam bírja, megyek, amíg csak ki nem cserepesedik a szám, mesélek és írok, amíg csak tinta van a nyomtatóm patronjában.   

(...)

Egyik barátom következő úticélul a Szaharát ajánlotta, Rejtő Jenő halhatatlan hőseinek nyomdokait. Megköszöntem az ötletét, de egyelőre nincs szándékomban belépni az idegenlégióba. Előbb még megkóstolnám Japánt, vagy Dél-Amerikát, hogy aztán két év múlva, a 60. születésnapomon meglepjem magam egy nagy falattal: a most már az egész Magyarországot körülölelő Országos Kék Túra több, mint kétezer kilométerét szeretném teljesíteni."

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Pietro 2006-11-16 11:26 | Válasz erre | #1
Személyesen ismerem Papp Jánost. Példa értékű, amit tesz és amit mond.
pietro

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
 
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
Aforizmák
„ A kísértéstől egyféleképpen szabadulhatunk meg: ha megadjuk magunkat neki."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ