A kolozsvári Bogdán Zsolt nyerte Romániában a legjobb férfi mellékszereplő UNITER-díját
Dátum: 2018. május 9., szerda, 9:33

A kolozsvári Bogdán Zsoltnak, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészének ítélték oda Romániában a legjobb férfi mellékszereplőnek járó UNITER-díjat a román színházi szakma legrangosabb, 26. alkalommal megszervezett díjkiosztó gáláján.

Az elismeréseket minden évben a Román Színházi Szövetség (UNITER) ünnepségén adják át a tavalyi naptári évben bemutatott romániai színházi előadásokon nyújtott legjobb teljesítményekért. Pár éve a gála vándorjelleget kapott, minden évben más-más helyszínen tartják.

Az idén a szervezők választása Gyulafehérvárra esett. Az erdélyi város történelmi városrészében, a várban, a római katolikus székesegyház előtt ideiglenesen felépített sátorhelyiségben szervezték meg hétfőn későn este a gálát, amelynek nagy győztese Temesvár volt, hiszen mind a helyi román, mind a német színház fontos díjakat zsebelhetett be.

A legjobb előadásnak járó díjat a Temesvári Mihai Eminescu Nemzeti Színház kapta a Jon Fosse norvég drámaíró Rambuku című előadásért, amelyet Mihai Maniutiu állított színpadra.

A legjobb rendezésért járó kitüntetést az orosz Jurij Kordonszkij kapta, aki Gabriel García Márquez Hihetetlen és szomorú történet az ártatlan Eréndiráról és lelketlen nagyanyjáról című művet állította színpadra a Temesvári Állami Német Színházban.

A legjobb férfi főszereplő díját a román színjátszás egyik legnagyobb egyénisége, Victor Rebengiuc kapta, akinek a Bukaresti Nemzeti Színházban bemutatott A király halódik című előadásban nyújtott alakítását ismerte el a zsűri. Mariana Mihut színművész kapta a legjobb női főszereplőnek járó elismerést.

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat Bogdán Zsolt kapta, aki a Kolozsvári Állami Magyar Színház Angyalok Amerikában című előadásában nyújtott teljesítményével érdemelte ki a kitüntetést. A kolozsvári előadást négy kategóriában jelölték díjra, így az előadás rendezője, Victor Ioan Frunza a legjobb rendezésért járó elismerésért volt versenyben, Szűcs Ervin színművészt Prior Walter megformálásáért a legjobb férfi főszereplő díjra jelölték, Kató Emőke pedig a legjobb női mellékszereplő kategóriában került a három díjra javasolt színművész közé.

A gálán UNITER-különdíjat kapott a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem a romániai színjátszás és kulturális élet fejlődéséhez való jelentős hozzájárulásáért.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
Aforizmák
„ A kitüntetés olyan, mint a bomba; felülről dobják, oszt vagy hülyét ér, vagy ártatlant."
Őze Lajos
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ