Hat nagyszínpadi bemutatót tervez a jövő évadban a Pécsi Nemzeti Színház
Dátum: 2018. május 11., péntek, 11:31

Hat nagyszínpadi bemutatót tervez a 2018/2019-as évadban a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ), köztük Friedrich Dürrenmatt A fizikusok című komédiáját, és Jules Massenet operáját, a Manont is műsorra tűzik - mondta el a teátrum igazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Pécsett.

Rázga Miklós közölte: az előbemutatót május 25-én tartják Francis Veber Balfácánt vacsorára című vígjátékának premierjével. Kálmán Imre operettjét, a Montmartre-i Ibolyát október 12-én, Tamási Áron Énekes madár című székely népi játékát pedig december 7-én állítják színpadra a nagyszínházban. Dürrenmatt darabját Keszég László rendezésében február 1-én láthatja először a publikum - tette hozzá.

A kamaradarabokra térve a direktor jelezte, hogy október 13-án tartják Fábián Péter Értelmiség munkacímű társadalmi szatírájának ősbemutatóját. A PNSZ kamaraszínházában Rossini Hamupipőkéjét május 18-án, Michael Ende A pokoli puncs-pancs című zenés varázsjátékát szeptemberben, Pataki Éva Edith és Marlene című zenés játékát október 26-án, Peter Handke szavak nélküli - Az óra címet viselő - darabját pedig december elsején tűzik műsorra - sorolta Rázga Miklós. Ugyanott lesz látható február 8-án Lars von Trier Főfőnöke, a vígjátékot Paczolay Béla rendezni. Szintén a kamaraszínházban állítják színpadra a Pécsi Balettel koprodukcióban megvalósuló Csajkovszkij-mesebalett, A csipkerózsika Bozsik Yvett-féle változatát.

Uhrik Teodóra Kossuth-díjas táncművész, a tavaly önálló intézménnyé vált Pécsi Balett ügyvezetője beszámolt arról, hogy PNSZ nagyszínpadán mutatják be a tánctársulat és a teátrum közös produkciójaként a Rómeó és Júlia című balettet szeptember 14-én. A táncművészet aktuális tendenciáiról szólva kifejtette, hogy a tematikus, cselekményes balettek ideje van jelenleg világszerte és műsortervüket is ennek megfelelően állították össze.

Gulyás Dénes, a PNSZ operatagozatának vezetője elmondta, hogy január 11-én tartják Jules Massenet Manonjának bemutatóját, amelyet francia nyelven adnak elő. Új magyar kamaraopera is készül Akutagava Rijunoszuke japán szerző művéből a Zeneakadémia hallgatóinak részvételével, amelyet a tervek szerint jövő júniusban mutatnak be először Pécsen - hangsúlyozta a Kossuth-díjas operaénekes.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a térség újraválasztott fideszes országgyűlési képviselője a többi között a teátrumnak a kulturális alapellátásban betöltött szerepét méltatta. Az új kultúrpolitikának is szándéka lesz a program folytatása, hogy a vidék Magyarországán megerősítse a minőségi kultúrához való hozzáférést - jelentette ki.

Az államtitkár fantasztikus eredménynek nevezte, hogy míg 2009-ben 5,5 millió színházjegyet váltottak Magyarországon, ez a szám 2017-ben 7,1 millióra nőtt, ami nyolc év alatt 50 százalékos emelkedést jelent.

Hoppál Péter kiemelte azt is, hogy a PNSZ állami támogatása az elmúlt négy évben 100 millió forinttal növekedett, amelynek következtében a társulat sokkal több előadást is vállalt, azokra pedig volt kereslet a nézők részéről. Egyúttal elismerően szólt arról, hogy a Pécsi Nemzeti Színház bő száz esztendős történetében csak az elmúlt két-három évben fordult elő, hogy a fizető nézők száma az évadokon belül lépte át százezret.

A csütörtöki eseményen a baranyai megyeszékhely pécs-vasasi településrészén, az egykori bányászotthonból kialakított, jelenleg óvodaként működő épület dísztermében köszöntötték a PNSZ idei évadának százezredik nézőjét. A két bérlettel megajándékozott látogatót a Mecseki Szánbányák Vasasi Nyugdíjas Alapszervezetének az eseményen jelenlévő mintegy ötven tagja közül sorsolták ki, akik még áprilisban vettek részt a Muzsika hangja című előadáson.

A jövő évadra szóló bérletek árusítása május 15-én kezdődik - hívta fel a figyelmet Rázga Miklós, aki arról is beszámolt, hogy a jövő évadban négy budapesti, valamint hat kaposvári színművészeti hallgató fog vendégszerepelni a teátrumban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„Céltalan élet nem lehet tiszta."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ