A My Fair Lady-vel zárul az évad a Békéscsabai Jókai Színházban
Dátum: 2018. május 13., vasárnap, 15:06

Május 18-án mutatják be a 2017/2018-as évad utolsó nagyszínpadi darabját, a My Fair Lady-t a Békéscsabai Jókai Színházban.

Seregi Zoltán teátrumigazgató az olvasópróbák kezdetén szuperprodukciónak nevezte a darabot, és felidézte, hogy Magyarországon az első My Fair Lady-rendezés édesapja, Seregi László nevéhez kötődik. A békéscsabai előadásban több gyerekszínész, jelenlegi és egykori színitanházas diák és vendégművész szerepel, hatalmas stábot, élő zenekart, táncosokat, kórust vonultatnak fel benne - jegyezte meg.

Az előadást a békéscsabai születésű Radó Denise rendezi, aki az MTI-nek elmondta, hogy Szolnokon szintén megrendezte ezt a darabot az idei évadban, de ott Schwajda György fordításában, modernizált változatban játszották. "Itt minden más lesz, az igazgató az eredeti szövegkönyvet, Mészöly Dezső fordítását akarta alapul venni; ezért is fogadtam el a felkérést. Az az öröm és kihívás számomra, hogy lehet teljesen mást csinálni" - hangsúlyozta.

Mint Radó Denise elmondta, a My Fair Lady egy átváltozás, egy kiteljesedés története, melynek középpontjában sokak szerint Eliza, a virágáruslány előkelő hölggyé alakulása áll. Szerinte azonban legalább ilyen hangsúlyos a nyelvész Higgins professzor fejlődéstörténete, aki a darab végére már nemcsak a munkájának él, hanem valódi emberi érzéseket is ki tud mutatni. "Ez egy sokkal árnyaltabb, izgalmasabb, finomabb átalakulás, én ezt szeretném a színpadon jól bemutatni" - mondta a rendező.

A díszleteket és a jelmezeket Húros Annamária tervezte. Radó Denise megjegyezte, hogy mivel sok a jelenet- és helyszínváltás, a díszleteket főként drapériákkal, függönyökkel és vetítéssel oldják meg, a jelmezek pedig a szecessziós stílust idézik. Minden azt támasztja alá, hogy egy kislány álma, az, hogy hercegnővé válhasson, hogyan teljesülhet - mutatott rá a rendező.

"Ez egy mese felnőtteknek. Mert kell a varázslat időnként mindenkinek" - fogalmazott.

Az eredeti darabot George Bernard Shaw színművéből és Gabriel Pascal Pygmalion című filmjéből adaptálta Moss Hart. A My Fair Lady a világ egyik legnépszerűbb musicaljévé vált. A történet szerint a nyelvész Higgins professzor és Pickering ezredes fogadást köt, hogy az erős tájszólással és rossz nyelvtannal beszélő virágáruslányból, Elizából néhány hét alatt lehet-e tökéletes "nyelvi megjelenésű" hölgyet faragni. Az átalakulás sikeres, és a professzor ráébred, hogy beleszeretett a lányba.

A főbb szerepeket Szomor György, Bartus Gyula, Papp Barbara, Somfai Éva, Fodor Zsóka, Katkó Ferenc, Balázs Csongor és Nagy Erika játssza.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„ A barát az egyetlen, aki ki tudja javítani a hibáidat – de van annyi esze, hogy meg se próbálja."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ