Véget ért a gyermek- és ifjúsági színházi biennále Kaposváron
Dátum: 2018. május 15., kedd, 15:18

A Szivárvány Kultúrpalotában tartott díjkiosztó ünnepséggel zárult hétvégén a IX. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennále, amelyen egy héten át harmincöt előadás és számos kísérő program várta az érdeklődőket.

"Magas színvonalú előadásokkal, inspiráló szakmai programokkal, nagy érdeklődés mellett zajlott az idei biennále, amelyen egy héten keresztül az elmúlt két év legjobb hazai produkcióit láthatta a közönség" - idézik az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben Novák Jánost, az ASSITEJ Magyar Központjának elnökét.

A versenyprogramban 26 előadás szerepelt, amelyeket Gabnai Katalin drámatanár, színikritikus válogatott ki. A versenyen kívüli előadásokat és a meghívott külföldi darabokat a Small Size - Performing Arts for Early Years, illetve az ifjúsági előadásokat támogató Platform Shift+ nemzetközi fókuszprogram keretében tűzték műsorra. Így a magyarországi produkciók mellett két határon túli magyar, valamint egy lengyel és egy spanyol társulat is bemutatkozott a fesztiválon.

A színházi biennále kísérőrendezvényeként a kaposvári BábSzínTér utcai programjai várták az érdeklődőket és a fesztivál kezdő napján rendezték meg a Platform Shift+ Kreatív Fórum konferenciáját A digitalitás, mint varázslat címmel - tájékoztatott Novák János.

Az ASSITEJ Magyar Központ és a kaposvári Csiky Gergely Színház szervezésében immár kilencedik alkalommal megrendezett seregszemlén az elmúlt két évben Magyarországon bemutatott legjobb gyermek- és ifjúsági színházi előadások, színházi-nevelési programok vettek részt, korcsoportos bontásban.

A versenyprogramban szereplő előadásokat szakmai zsűri értékelte: Szűcs Mónika színházi szakíró, tanár, az Ellenfény szerkesztője; Fabók Mariann színművész, a Fabók Mancsi Bábszínháza bábos mesemondója; Turbuly Lilla, költő, író, színikritikus, a Kútszéli Stílus és a Tánckritika szerkesztője; valamint Gombos Péter, a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának tudományos dékán-helyettese, gyermekirodalom- és olvasáskutató.

Az Új generációs zsűri tagja volt Horváth Dominika, a Kaposvári Egyetem látványtervező szakos hallgatója; Kanizslai Cintia, a Kaposvári Egyetem tanító szakos hallgatója; L. Nagy Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész szakos hallgatója és Cserős Péter Márk színész, a Kaposvári Egyetem óvodapedagógia szakos hallgatója.

A zsűri az ASSITEJ Magyar Központ Üveghegy-díjával jutalmazta a legkisebbeknek szóló előadások közül a Griff Bábszínház Pötty című produkcióját, a gyerekszínházi előadások közül a Ciróka Bábszínház A lepkeoroszlán című előadását, a legjobb ifjúsági színházi előadások közül pedig a Káva Kulturális Műhely Peer Gynt című produkcióját.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
Aforizmák
„Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőjét."
Gróf Széchenyi István
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ