Díjakat alapított az Esztergomi Várszínház
Dátum: 2018. július 5., csütörtök, 8:21

Az Esztergomi Várszínház szombaton kezdődő 30. évadában örökös tagot választanak, átadják a frissen alapított Nagyfalusi Tibor Művészeti Díjat és kiadványt mutatnak be a színház múltjáról - mondta el az intézmény igazgatója az MTI-nek.

Horányi László tájékoztatása szerint az örökös tag címet olyan személyek érdemelhetik ki, akik az indulás óta hozzájárultak a szabadtéri teátrum országos és nemzetközi hírűvé válásához. Ugyancsak a jubileumhoz kapcsolódva alapították meg a Nagyfalusi Tibor Művészeti Díjat, melyet az évadban a legkiemelkedőbb művész, csoport, színész, rendező, díszlet- és jelmeztervező vagy más alkotó vehet majd át.

A közönség szavazhat a Nagyfalusi-díj jelöltjére, az elismerésekről három tagú kuratórium dönt az évad végén. Nagyfalusi Tibor több mint két évtizedig volt az esztergomi könyvtár igazgatója, vezette a helyi amatőr színjátszó csoportot és 1988 óta tagja volt a várszínházi nyári játékok támogatására szervezett közalapítványnak.

Az ünnepi évadra megjelenik a várszínház múltját bemutató kiadvány, számos képpel, visszaemlékezésekkel, kritikákkal, írásokkal. Amennyiben anyagi lehetőségeik engedik, egy dokumentumfilmet is forgatnak az elmúlt évtizedekről - tette hozzá az igazgató.

Az Esztergomi Várszínház idei évadát együtt ünnepli testvérszínházaival, olyan fellépőkkel, művészekkel, akik az elmúlt három évtizedben szerepeltek a játszóhelyen. Az ünnepi szezonban a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a Futótűz című darabot hozza el Esztergomba. A műsorban szerepelnek a komáromi teátrum, a Nemzeti Színház, a Soproni Petőfi Színház és a Váci Dunakanyar Színház előadásai.

Különböző produkciókkal tér vissza Esztergomba Udvaros Dorottya, Ónodi Eszter, Érdi Tamás, a L art pour l art Társulat, Horányi Juli és találkozhat a közönség Sebő Ferenccel, valamint Vidnyánszky Attilával.

A szervezők megemlékeznek Cseh Tamásról, Rejtő Jenőről, valamint különleges esten láthatják a nézők a Quimby slágerekre épülő Megadom magam című musicalt. A rendezvény részletes programja megtalálható a www.esztergomivarszinhaz.hu oldalon.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
Aforizmák
„ A művész nem a valóságot ábrázolja, hanem azt a látomást, amit a valóság élménye kelt az emberi lélekben. Ez a többlet a művészet."
Márai Sándor
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ