Idén is lesz díjátadó gála a szinkronszakmában dolgozók elismeréséért
Dátum: 2018. agusztus 27., hétfő, 10:56

Szeptember elsején ismét megrendezik a Szinkronikum gálát, a díjátadó ünnepségen a magyar szinkronszakma képviselői vehetnek át elismeréseket - hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Szeptemberben immár második alkalommal rendezik meg a Szinkronikum díjátadó gálát, amellyel a szinkronszakmában dolgozók megbecsülésére, a szakma értékeire próbálják ráirányítani a figyelmet - mondta Rajkai Zoltán, a SzíDoSz (Színházi Dolgozók Szakszervezete) Szinkron Alapszervezete elnöke.

Úgy fogalmazott: a régen világhírű, kiváló szakembereket tömörítő magyar szinkron szakma mostanra "mostohahelyzetbe került", amelynek legfőbb oka, hogy pusztán piaci alapokra helyeződött, nincsen kulturális vagy minőségbiztosítási alapon szabályozva, ezért a megrendelők igyekeznek egyre lejjebb nyomni a költségeket, "olcsón megúszni" a munkát.

"Ezt meg kellene állítani" - hívta fel a figyelmet Rajkai Zoltán, aki úgy vélte, törvényi beavatkozásra van szükség a szinkron minőségének javításáért.

Mint mondta, a több mint nyolcvan éve létező magyar szinkron a magyar kultúra része, fontos lenne megőrizni a nyelv védelme szempontjából.

Szerinte szinkronizált tartalom nélkül nagyon nehéz eladni médiatartalmat Magyarországon, ennek ellenére a szinkron munka értéke nincs megfelelően megfizetve.

Beszélt arról is, hogy a SzíDoSz azzal a céllal alakult meg 2015-ben, hogy képviselje a szakmában dolgozók érdekeit. A szervezet működése alatt elérte, hogy az audiovizuális jogdíjakból a szinkronban dolgozók is részesülnek, ami némileg kompenzálja az alacsony béreket. A cél az, hogy a szinkronban dolgozók olyan béreket és fizetéseket kapjanak, amely a munkájuk hozzáadott értékével egyenlő - tette hozzá.

Elsőként tavaly ismerték el életműdíjjal a magyar szinkronszakmában dolgozó előadóművészek munkáját. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) anyagi és szakmai támogatásával létrehozott díjat 2017-ben Bács Ferencnek, Bókai Máriának és Perlaki Istvánnak ítélték oda.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
 
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
Aforizmák
„ Az állatvilágot számos környezeti veszély fenyegeti. De legalább megkímélik a televíziótól."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ