Nyugodt, művészileg kísérletezőbb évadot tervez a Pécsi Nemzeti Színház
Dátum: 2018. agusztus 27., hétfő, 13:05

Az előző, történetének legsikeresebb évadát követően nyugodt, kevésbé populáris, művészileg kísérletezőbb művészeti idényt tervez a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) - mondta a teátrum igazgatója a szerdai évadnyitó társulati ülést követő sajtótájékoztatón.

Rázga Miklós hangsúlyozta, hogy 2017/2018-as évad a PNSZ történetének legjobb mutatóival rendelkezik. A fizető nézők száma csaknem 125 ezer volt, a vendégelőadásaikkal együtt 128 ezer fizető néző látta produkcióikat.

A finanszírozásra térve a direktor megemlítette, hogy a jegybevételek ennek megfelelően "nagyon jól" alakultak. Rázga Miklós jelezte azt is, hogy a művészeti idényben tíz végzős színművészetis hallgató is játszik majd a teátrumban.

A PNSZ hat nagyszínpadi és hat kamarabemutatót tervez a 2018/2019-as szezonban: a nagyszínpadon bemutatják Friedrich Dürrenmatt A fizikusok című komédiáját és Jules Massenet operáját, a Manont is műsorra tűzik.

Mint felidézte, az előbemutatót május végén tartották Francis Veber Balfácánt vacsorára című vígjátékának premierjével. Kálmán Imre operettjét, a Montmartre-i Ibolyát október 12-én, Tamási Áron Énekes madár című székely népi játékát pedig december 7-én állítják színpadra a nagyszínházban. Dürrenmatt darabját Keszég László rendezésében február 1-én láthatja először a publikum.

Gulyás Dénes, a teátrum operatagozatának vezetője szerint izgalmasnak ígérkezik a dalszínházi szezon. Massenet Manonját eddig még nem játszották Pécsen, a tagozat ezzel folytatja azt a törekvését, hogy olyan darabokat mutassanak be, amelyeket PNSZ-ben eddig még nem játszottak.

Új magyar kamaraopera is készül Akutagava Rijunoszuke japán szerző művéből a Zeneakadémia hallgatóinak részvételével, amelyet a tervek szerint jövő júniusban mutatnak be először Pécsen - hangsúlyozta a Kossuth-díjas operaénekes.

Az eseményen Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) Pécs polgármestere a többi között arról beszélt, hogy PNSZ működése minden tekintetben megfelel a mai kor elvárásainak, a nemzeti minősítés kritériumainak és "a gazdaságosság tekintetében is élen jár".

Vincze Balázs táncművész, a tavaly önálló intézménnyé vált Pécsi Balett művészeti vezetője bejelentette, hogy 2019-től a tánctársulat nemzeti minősítésű intézményként működik tovább.

A Pécsi Balett által szervezett 12. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó szeptember 14. és 19. között megtartandó programjairól úgy fogalmazott: "jó dolog, hogy a legizgalmasabb táncelőadásokért nem kell felmenni Budapestre". A találkozóra minden évben a legjobb produkciókat és együtteseket hívják meg - emelte ki.

Az eseményen kiosztott összegzés szerint három nagyszínpadi és három kamara produkciót láthat a közönség, továbbá a baranyai megyeszékhely ókeresztény műemlékegyüttesét összefogót Cella Septichora Látogatóközpontban is tartanak táncelőadást.

A tánctalálkozón a Pécsi Balett a Rómeó és Júliával, a Miskoci Balett a Casablancával, a Frenál Pál Társulat és a Szegedi Kortárs Balett a Tavaszi áldozattal, a Bozsik Yvett Társulat pedig a Pinocchióval szerepel.

Uhrik Teodóra Kossuth-díjas táncművész, a Pécsi Balett ügyvezetője beszámolt arról is, hogy a szakmai programokon túl szeptember 18-án a találkozó keretében a Kodály Központban Nemzetközi Balettgálát is rendeznek, a dán és svéd királyi balett, valamint a jeruzsálemi balett szólistáinak közreműködésével

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
Aforizmák
„ Különbözöm, tehát vagyok."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ