Színházi nyílt napot tartanak Szegeden
Dátum: 2018. október 9., kedd, 10:51

A Szegedi Nemzeti Színház máskor rejtve maradó zugaiba is bepillanthatnak azok, akik csütörtökön ellátogatnak a kulturális intézmény nyílt napjára.

Évről-évre hagyomány, hogy az egyetem Őszi Kulturális Fesztiváljának keretében az új évad elején vendégül látják a színház falai között a város fiataljait. A nyílt nap megnyitóját követően jelmezbemutató következik, és a látogatók a ruhaköltemények némelyikét föl is próbálhatják.

Délelőtt három időpontban színházi túrák indulnak a kulisszák mögé: a társulat tagjai, valamint önkéntesek vezetik végig a vendégeket az öltözők, folyósok, hidak, raktárak, lépcsők labirintusán, ahova a nézők amúgy nem tehetik be lábukat.

Ének- és táncórákat is tartanak a vállalkozó szellemű vendégeknek. Vajda Júlia operaénekes, illetve Szondi Péter énekművész segítségével a Szentivánéji álomból az altatódalt tanulhatják meg a középiskolások és egyetemisták, Hajdu Anitával, a színház tánckarának vezetőjével pedig a dalra készült koreográfiát sajátíthatják el. Medveczky Balázs, Menczel Andrea, Rétfalvi Tamás színművészek beszédtechnika órát tartanak a Shakespeare-vígjáték szövegeinek felhasználásával.

Este a Kisszínházban Örkény István Tóték című drámája, a Nagyszínházban a Szentivánéji álom szerepel a műsoron. Az előadásokat beszélgetések követik Kállai Ákos színházpedagógussal, illetve Horgas Ádám tagozatvezető főrendezővel.

A nyílt nap programját szerelmes egyetemisták számára rendezett éjszakai túra zárja a Nagyszínházban, melyen a darab szereplői kalauzolják majd körbe a vendégeket.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
 
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
Aforizmák
„ Nem szabad haragudni a divatra, hisz olyan fiatalon hal meg."
Jean Cocteau
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ