Egy különleges nap címmel tartanak bemutatót a Hatszín Teátrumban
Dátum: 2018. október 23., kedd, 8:50

Egy különleges nap címmel tartanak bemutatót a Hatszín Teátrumban november 10-én; az azonos című film alapján készült színpadi változatot Dobó Kata, Réti Barnabás és Egri Kati főszereplésével tűzik műsorra.

Az 1970-es években Ettore Scola rendezésében, Sophia Loren és Marcello Mastroianni főszereplésével készült Egy különleges nap című film színpadi változatát Magyarországon először láthatja a közönség - hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

A történet 1938. május 8-án játszódik Rómában, amikor Hitler meglátogatja Mussolinit. Mindenki az eseményre siet, kivéve Antoniettát és Gabrielét, akik a házban maradnak.

Dobó Kata elmondta, hogy az általa megformált figura egy hatgyerekes családanya, akinek a férje elmegy a gyerekekkel a felvonulásra, ő pedig az otthoni munkákat végzi, és véletlenül találkozik Gabrielével, aki ugyanabban a házban él, csak eddig nem futottak össze.

Mint hangsúlyozta, két magányos ember találkozásáról van szó, az egyik a férje által szolgasorba kényszerített háziasszony, a másik pedig egy értelmiségi fiatalember, aki nem ért egyet az éppen kiépülő rendszerrel, látja, hogy hova fog vezetni, magánélete miatt pedig a társadalomból kivetett. "Ez a nap - az alatt a pár óra alatt, amíg a többiek a felvonuláson vannak - kifordítja a sarkából mindkettőjük életét, és más pályára rakja" - mondta, hozzátéve, hogy a darabban nem a nemek, inkább a lelkek találkozásáról van szó.

Egri Kati, aki egy házmestert játszik a darabban, elmondta: az akkori idők igazi házmestertípusáról van szó, aki mindenkiről mindent tud, mindent figyel. Mindenkiről megvan a véleménye, általában rossz véleménye. A negatív dolgokat mondja és veszi észre - tette hozzá.

Az előadás ismertetője szerint az Ettore Scola özvegye, Gigliola Fantoni által írt színpadi változatot régóta játsszák a nyugat-európai színpadokon, többek között Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban. Magyarországon a darab új változatban, Iványi Árpád és Réti Barnabás átdolgozásában látható, akik a történetben elsősorban az univerzális emberi értékekre és problémákra helyezték a hangsúlyt, amelyhez a történelmi kor és a politikai légkör csak hátteret nyújt.

Az Iványi Árpád rendezésében megvalósuló előadást havonta legalább két alkalommal játsszák novembertől a Hatszín Teátrumban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
Aforizmák
„ A kritikus az a kesztyű, aki kéznek hiszi magát, és ha csak teheti, ökölbe szorul."
Kornis Mihály
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ