A felnőtté válásról szóló dokumentarista előadást mutat be a kolozsvári magyar színház
Dátum: 2018. november 8., csütörtök, 15:37

A felnőtté válásról szóló Under Construction című dokumentarista kísérleti előadással áll a közönség elé a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

A bemutatót meghirdető keddi sajtótájékoztatón Visky András, a színház művészeti igazgatója elmondta: az előadás nem irodalmi szövegből, hanem közösségi történetekből épül fel, amelyeket az alkotók a felnőttkor küszöbén álló fiatalokkal folytatott fókuszcsoportos beszélgetésekből szűrtek ki.

"A közönség a maga, a rokonsága vagy a szűkebb környezete történeteit fogja felismerni. Az előadás a színházi eszközökkel vizsgálja a társadalmat, amiben élünk" - fogalmazott. Hozzátette: az előadáshoz a színház a román kulturális alaptól pályázott támogatást, így a produkció kereteit a pályázat határozta meg. Az Under Construction pályázatát a Deák Katalin és Bíró Réka dramaturg páros írta meg. Ők hozták tető alá a szülő-gyermek kapcsolatot feldolgozó tavalyi Homemade előadást is.

Sipos Krisztina, a projekt koordinátora elmondta: a Homemade tavalyi sikere nagyon sok fiatal színészt és színészhallgatót vonzott a produkcióba. A csapat tagjai négynapos nyári táborban is próbáltak összecsiszolódni.

Deák Katalin arról számolt be, hogy a fókuszcsoportokban pszichológus, szociológus és pszichodráma szakértő jelenlétében beszélgettek kolozsvári középiskolás diákok, egyetemi hallgatók és doktoranduszok csoportjaival. Az előadás a beszélgetések során felszínre hozott történeteken keresztül foglalkozik a felnőtté válással.

A kísérleti színházi produkciót szombaton mutatják be a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében.

(mti)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
 
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
Aforizmák
„ Senki sem azonos látszatainak összegével."
Paul Valéry
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ