A háborúra reflektál a csütörtökön kezdődő kolozsvári Interferenciák Színházi Fesztivál
Dátum: 2018. november 19., hétfő, 17:55

Az első világháború centenáriuma kapcsán a háborúra és az azt követő változásokra reflektál a Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett, csütörtökön kezdődő Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál.

A fesztiválról Tompa Gábor színházigazgató beszélt egy hétfőn tartott sajtótájékoztatón. Amint a színház közleménye idézte: a 6. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál kilenc napja alatt 13 ország 16 előadását nézheti meg a közönség. A fesztiválra beválogatott előadások túlnyomó része közép- és kelet-európai országokból érkezik, hiszen ezt a térséget érintette leginkább az első világháború.

Az előadásokat összeválogató Tompa Gábor fesztiváligazgató úgy fogalmazott: az idei rendezvény gondolkodásra szeretné késztetni a közönséget az első világháború óta lezajlott változásokról. A fesztivál programjában szereplő előadások egyebek mellet az egyén és a közösség felelősségével kapcsolatban vetnek fel kérdéseket: mit tehetünk a változás érdekében, egy olyan világban, melyből kiveszett a párbeszéd?

A fesztivál keretében magyar nyelven Thomas Bernhard Vaterland című drámáját mutatja be Horváth Csaba rendezésében a Forte Társulat, Georg Büchner Woyzeckjét ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében a budapesti Nemzeti Színház. A kolozsvári magyar társulat Shakespeare Velencei kalmárját, Tompa Gábor rendezését és Adrian Sitaru Ilegitim című előadását mutatja be a fesztiválközönségnek. Urbán András ezúttal a Belgrádi Nemzeti Színházban rendezett Hazafiak című előadásával lesz jelen. A meghívott alkotók nagy többsége első alkalommal mutatkozik be Kolozsváron.

A fesztivál programját idén is kísérőprogramok színesítik: naponta tartanak szakmai beszélgetéseket a meghívott alkotókkal, ezek mellett könyvbemutatók, kiállításmegnyitók, koncertek is helyet kapnak a programban. Szintén az Interferenciák keretében, első alkalommal kerül sor a kolozsvári színház szervezésében az Európai Színházi Unió közgyűlésére, melyen az unió tagszínházainak vezetői vesznek majd részt.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„ Az ördög nem alszik, legalábbis nem akárkivel."
Sándor György
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ