Továbbra is Vidnyánszky Attila vezeti a Magyar Teátrumi Társaságot
Dátum: 2018. december 11., kedd, 6:40

Továbbra is Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója vezeti a Magyar Teátrumi Társaságot (MTT). Erről hétfői budapesti tisztújító közgyűlésén döntött az MTT tagsága.

A szakmai szervezet budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott: négy alelnököt is választottak. A következő öt évben Szabó Ágnes, a Gózon Gyula Kamaraszínház; Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház; Pataki András, a Soproni Petőfi Színház és Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója az MTT új elnökségének tagja. A társaság új Felügyelő Bizottságot is választott.

Vidnyánszky Attila, az MTT elnöke arról beszélt, hogy büszkék lehetnek az elmúlt tíz év munkájára. Kiemelte: az elmúlt 8-9 évben az általuk kitalált, felépített rendszer szerint működik az egész színházi szakma, egyre több nézőt befogadva, egyre több színházi hellyel gazdagodva.

Elmondta: a közgyűlésen három új tag - a Fórum Színház, a Magyarországi Német Színház és a Budapest Táncszínház - nyert felvételt, így 68-ra bővült a Magyar Teátrumi Társaság tagsága. "A szakma és a magyar kultúra jövőjét is meghatározni tudó érdekképviseleti szerv, és ebből adódóan nagyon komoly a felelősségünk és így is állunk hozzá a munkához" - fogalmazott.

A következő évek munkájáról szólva elmondta, hogy számos dolgot újra kell szabályozni, tehát az előadóművészeti törvény módosítása az egyik legfontosabb feladat. A befogadószínházak ügye, a pajtaszínházak, az amatőr színházak újraélesztése is központi témájuk és a nemzeti alaptantervvel kapcsolatban is van feladatuk.

A hétfői közgyűlésen a résztvevők beszámolót hallhattak a Magyar Teátrumi Társaság alapítása óta eltelt tíz évről és megvitatták az aktuális színházszakmai kérdéseket.

Szabó László, az MTT titkára két napirendi pontot emelt ki, a társasági adó (TAO) kérdését - hogy mi fog történni a magyar színházi világban a társasági adó rendszerének megszűnése után -, és a nemzeti alaptanterv témáját.

Mint mondta, rengeteg érv, gondolat elhangzott a közgyűlésen a TAO-helyzettel kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy a közgyűlés kinyilvánította, hogy a Magyar Teátrumi Társaság együttműködik a kulturális kormányzattal, és segítségére lesz abban, hogy hogyan kell a TAO megszűnése utáni helyzetben fellépni, milyen módon kell a magyar színházi világ finanszírozottságát és működését megőrizni.

Mint mondta, arról is határoztak, hogy a nemzeti alaptantervvel kapcsolatosan és az oktatás, színházi nevelés területén a MTT aktív szereplő kíván lenni.

Az alelnökök közül Szabó Ágnes a szervezet sokszínűségét emelete ki, mint mondta, az elnökség tagjaként sokrétű feladatot láthatnak el. Cseke Péter arról beszélt, hogy a kezdetek óta a tagok száma tízszeresére nőtt. Pataki András a közeljövő feladatairól szólva a színházpedagógiai témakört és a határon túli színházi együttműködéseket emelte ki. Oberfrank Pál elmondta: úgy érzi, hogy a szakma egyre inkább egymásra talál, mindenkivel megtalálják a közös nevezőt, hogy együtt tudjanak dolgozni a közönségért.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
 
Aforizmák
„ ...már az iskolában megtanultam, hogy nem gondolhatok olyan furcsa és hihetetlen dolgot, amelyet valamely filozófus már előbb ne állított volna..."
Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ