Párbeszéd: a tao eltörlése veszélybe sodorja a független színházakat
Dátum: 2019. január 7., hétfő, 16:38

A kulturális tao eltörlése veszélybe sodorja a független színházak működését - hangzott el a Párbeszéd pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Szücs Balázs, a Párbeszéd erzsébetvárosi önkormányzati képviselője kiemelte: az eddigi rendszer nem volt tökéletes, sok kulturális szereplő és cég visszaélt a helyzettel, ugyanakkor a kulturális tao teret biztosított az alkotói szabadság számára, a cégeket pedig ösztönözte a kulturális jellegű társadalmi felelősségvállalásra.

A politikus szerint a kormány igyekszik megosztani a színházi szakmát, amikor ígéretet tesz az állami támogatásban működő kőszínházaknak, hogy biztosítja a tao kivezetésével kieső forrásokat, miközben a független színházaknak csak egy "kidolgozatlan, homályos" pályázati rendszer marad, ahol politikai szempontok alapján fognak döntések születni.

A párt szerint az eddigi rendszer teljes eltörlése helyett vagy a kulturális tao szabályzásának módosítására van szükség, vagy arra, hogy a kormány plusz forrást biztosítson az önkormányzatoknak, amivel pótolni tudják a területükön működő független és alternatív színházi társulatok számára a kieső forrásokat - hangsúlyozta Szücs Balázs.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője azt mondta: hosszabb távon új színházi törvény megalkotására van szükség, amely a 2011-ben meghozott mostanival szemben az egész szakma, a tradicionális és a független színházi szféra érdekeit figyelembe veszi. A Párbeszéd arra biztatja a színházi élet szereplőit, hogy ehhez közös javaslattal álljanak elő.

A budapesti színházi élet európai mércével is kimagasló színvonalú, olyan kulturális kincs, amelyet védeni és folyamatosan fejleszteni érdemes - fűzte hozzá.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
Aforizmák
„ A művészet sokkal inkább fátyol, mintsem tükör."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ