Gerhart Hauptmann Naplemente előtt című darabja a József Attila Színházban
Dátum: 2019. január 9., szerda, 14:02

Gerhart Hauptmann német drámaíró Naplemente előtt című darabját január 26-án mutatja be a József Attila Színház Verebes István rendezésében.

A darabban, amelyet Görgey Gábor fordított, egy 70 éves férfi drámája elevenedik meg. A konfliktus látszólag Matthias Clausen tanácsos időskori fellángolása miatt robban ki, amelyet egy fiatal tanítónő iránt érez, a mélyben azonban kicsinyes acsarkodás, hatalom- és vagyonféltés húzódik meg, amely szétterjedő mételyként gyilkolja a családot. A darab több párhuzamot mutat Shakespeare Lear királyával - olvasható az előadás ismertetőjében.

Matthias Clausent Ujréti László alakítja. Mint a színész az M5 kulturális csatorna Kult30 című műsorában kedden elmondta, a történetben az idős Clausen tanácsos és a fiatal lány között igaz szerelem szövődik, miközben a háttérben egy pokoli gépezet lép működésbe.

A történet a színész szerint a Lear király egyfajta "polgári változata", amelyben Clausen tanácsos késői szerelmét saját családja teszi tönkre a terror eszközeivel.

Kiemelte: Gerhart Hauptmann példaképe Ibsen volt, aki a családi problémákat úgy feszegette darabjaiban, hogy mindig a társadalmi problémák szűrődtek be a történetbe. A Nobel-díjas német szerző Hitler hatalomra kerülése előtt egy évvel, 1932-ben írta a művet, megérezvén, hogy micsoda borzalom fog történni később Európában - tette hozzá.

Az előadás további szerepeiben mások mellett Ömböli Pál, Szabó Gabi, Előd Álmos, Fehér Anna, Zöld Csaba és Fekete Réka Thália látható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ Az igazság nem tesz annyi jót a világgal, mint amennyi bajt okoz a látszata."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ